Home

Achtergrond 174 x bekeken 3 reacties

Stikstofbeleid mist grond

Het jongste nieuws van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) is verheugend voor de landbouwsector, en schokkend tegelijk: de stikstofneerslag op de bodem is liefst 20 procent lager dan tot nu toe werd gedacht.

Verheugend, omdat dit de opdracht om de stikstofneerslag op natuurgebieden terug te dringen verlicht. De meeste van die neerslag is afkomstig uit de veehouderij, in de vorm van ammoniak. Planten blijken ammoniak beter op te nemen en uit te stoten, waardoor minder in de bodem terechtkomt dan werd aangenomen.

De stikstofdepositie is een van de grootste problemen voor de veehouderij bij natuurgebieden. Het ministerie van LNV werkt momenteel aan de zogenoemde programmatische aanpak stikstof; die moet duidelijkheid opleveren over de ontwikkelingsruimte. Die ruimte lijkt wat groter dan gedacht.

Tegelijk is het bericht ook schokkend, omdat het de voorlopigheid van wetenschappelijke resultaten onderstreept. Wat als het onderzoek later gereed was gekomen? Of als de neerslag over een paar jaar toch weer wordt bijgesteld? Bovendien zijn de onzekerheidsmarges groot, gemiddeld 30 procent en lokaal wel 70 procent. Ingrijpend beleid zoals dat rond ammoniak dient beter gefundeerd te zijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Hele ammoniakwetgeving raakt kant nog wal, metingen zijn uitgevoerd oa naast een rioolzuivering, en gek vinden dat er hoge uitstoot is. Ammoniak zuur? dikke dikke onzin.
  Natuurgebieden blijken hoge uitstoot te hebben door verrotting, en de vehouderij krijgt dan weer de problemen van depositie toegeschoven. Blijkt na metingen ook dan bijv ammoniak met de wind vanuit duitsland komt, en door opwaartse luchtstroming van zee wat langer boven NL blijft hangen. Is dat ook ons probleem ofzo? En nog wat, meetinstituten worden dik gesponsord door...politiek, jwawel, dus zelfde ongein als de klimaathoax ligt op de loer

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  In deze bananenrepubliek hoeft niets gefundeerd te zijn. Kijk naar de mestwet: daar telt men gewoon anorganische, plantaardige en dierlijke mineralen bij elkaar, zonder onderscheid, terwijl deze toch verschillende waarden hebben. Gevolg is dat nu al jarenlang honderden, zo niet duizenden boerengezinnen geconfronteerd worden met heffingen en boetes die nergens op gebaseerd zijn. Ze moesten zich hartstikke dood schamen. Dit noemen ze in dit achterlijke land wetenschap.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  ja alles kan op papeir , ze doen maar ,in de praktijk moeten de boeren het doen ,de boeren zijn altijd de dupe .

Of registreer je om te kunnen reageren.