Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

Stevigere stok achter de deur

Ja, antibioticagebruik moet fors lager, maar de 50 procent-eis moet beter onderbouwd.

Het antibioticagebruik in de veehouderij moet fors omlaag. Er lag al een ministeriële eis dat dat in 2011 20 procent lager moet zijn dan in 2009. Sinds vorige week leggen de ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (LNV) de zweep er helemaal over. In 2013 moet het antibioticagebruik 50 procent zijn gedaald, tot het niveau in 1999.

Directe aanleiding voor deze ongekende aanscherping is de commotie rond zogenoemde ESBL-bacteriën. Die maken een enzym aan waardoor antibiotica niet meer werken. Ze zijn dus resistent, met alle gevaren van dien. De parallel met de MRSA-bacterie dringt zich hier op. Ziekenhuizen signaleren het probleem, leggen een verband met de veehouderij, constateren dat mensen ook MRSA-bacteriën of ESBL-bacteriën hebben en roepen op tot actie omdat de volksgezondheid in het geding is.

Dát het antibioticagebruik in de veehouderij te hoog is, daarover bestaat geen discussie. Niet voor niets is er sinds april 2008 de Taskforce Antibioticaresistentie Dierhouderij.

Toch is het opvallend dat de forse aanscherping nauwelijks wordt bekritiseerd. Omdat de veehouderij door Q-koorts en de MRSA-bacterie al in het verdachtenbankje zit, houdt iedereen zich redelijk koest. Verder dan dat de eis ‘heel fors’ is, komt men niet.

Hoe begrijpelijk de ingetogen reacties ook zijn, het is wel zaak die 50 procent de komende tijd beter te onderbouwen. ESBL’s worden wel beschouwd als de nieuwe MRSA, maar het gevaar daarvan voor mensen is nog onderwerp van discussie. Uit een rapport van het RIVM, vorig jaar, blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat de in de veehouderij voorkomende MRSA-bacterie gemuteerd is tot een voor de mens gevaarlijkere variant. Er is alleen angst dat dit zou kunnen gebeuren.

De roep om onderbouwing is iets anders dan bagatelliseren. Ja, het antibioticagebruik moet omlaag en dat moet geen knabbelwerk worden. Maar een dergelijke forse eis verdient een beter fundament dan er nu ligt.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Frank

    "Er is alleen angst dat dit zou kunnen gebeuren."

    Wil je daar op wachten dan? Of is het de bedoeling dat dit voorkomen dient te worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.