Home

Achtergrond 412 x bekeken 6 reacties

Spaanse boeren protesteren tegen transgene teelt

Spaanse organisaties van boeren, milieubeschermers en consumenten protesteren vandaag in Madrid tegen het gebruik van transgene gewassen in de landbouw en voedselproductie.

De grootste landbouworganisatie van het land, Coag, zet de demonstratie op touw met de consumentenbond Cocu, Greenpeace en ruim twintig andere organisaties. Onlangs presenteerden zij een verklaring tegen genteelt, ondertekend door 600 wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Spanje is het enige EU-land dat gengewassen op grote schaal verbouwt. Het gaat om 76.000 hectare transgene maïs, hoofdzakelijk in de noordelijke gewesten Aragón en Catalonië. Bovendien vindt de helft van de Europese experimenten met gengewassen in de openlucht er plaats.

Volgens de organisatoren zijn het gevaarlijke gewassen die de consument niet wil. Zij verwijten de overheid geheimhouding rond de productie van transgeen voedsel. Het Spaanse landbouwministerie weigert informatie te geven over de exacte plekken waar transgene teelt plaatsvindt.

In Europees verband is de Spaanse opstelling van belang omdat het land praktijkervaring heeft met de teelt. Volgens Coag geeft het Spaanse landbouwministerie in de EU echter een volstrekt vertekend beeld van de milieu-effecten.

In een onderzoeksrapport wijst het platform tegen gengewassen op gevolgen als het verdwijnen van ecologische maïs door vervuiling met genmaïs. Ook zouden sommige voedingsmiddelen in de supermarkten inmiddels vervuild zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Spaanse boeren en de sector wel. Hier in Nederland is het anders. Zie http://www.agd.nl/1064547/Nieuws/Artikel/Sector-verbaasd-en-boos-over-sojamotie.htm Wij hebben Wyno Zwanenburg van NVV die alles beter weet, en anderen gebrek aan kennis verwijt, wel Wyno marionet puur sang, klasse. Of dan Melkvee-marionetten-voorman Siem-Jan Schenk van LTO, die zegt we hebben afspraken gemaakt dat we de toekomst voor 3 euro cent hebben verkocht, die gaan we waarmaken, afspraak is afspraak, en natuurlijk gelijk speelveld, tuurlijk Siem-Jan, klasse. Maar gelukkig hebben we LTO aardappel-voorzitter Jakob Bartelds, zie http://www.agd.nl/1096618/Opinie/Forum/Forum-artikel/Transgeenvrij-boeren-is-ondenkbaar.htm die een cursus bij Monsanto heeft gedaan en zijn mantra zingt. Conclusie in Nederland hebben we boerenbelangen behartigers die de boeren NIET voorlichten, die ze leugens voorspiegelen en geen visie hebben. Laat ik herhalen, BOEREN-belangenbehartigers die boeren voorliegen, klasse, pure klasse.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Han, idd, het aller, aller ergste is, dat boeren belangenbehartigers niet doen wat ze moeten doen, en dat is de boeren voorlichten met alle voor en tegens.
  Echt, zelf de boeren vakbonden doen dat bewust niet, diep en diep triest, vertegenwoordigers van boeren die boeren adviseren om slaaf te worden, gekker zijn ze niet te vinden zou ik zeggen. De Russen hebben wel een duidelijke onderbouwde mening, zie, Russia says GM foods are harmful http://gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/12140-russia-says-gm-foods-are-harmful

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zie dat mijn link niet werkte hieronder, dus nog maar een keer, http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/12140-russia-says-gm-foods-are-harmful De russen hebben groepen als, National Association for Gene Security and the Institute of Ecological and Evolutional Problems. In Nederland hebben we de genen en DNA vernietigers van het CDA, VVD en de boeren belangenbehartigers en CBL, die uit eigen belang de burgers en toekomstige generaties ziek maken en vernietigen. Echt ongelofelijk. Het artikel zegt, de eerst generatie merk je het verschil niet echt, bij de 2e generatie is er duidelijk verschil, en bij de 3e generaties is het een ramp. Het zegt GMO voedsel zet een programma van ongekende vernietiging in gang zeggen de Russen. Wel CDA'ers, SGP'ers en CU'ers politieke verantwoordigers jullie gaan dezelfde kant op als het vaticaan, die kinderverkrachters de hand boven het hoofd houden en tegen de misbruikte kinderen zegt, vergeef het die priesters en hou dan je mond. Over de boeren-belangen vertegenwoordigers maar te zwijgen, diep, en diep triest deze vertegenwoordigers.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick. Ik kan het alleen maar met je eens zijn. Geen GMO 's in openlucht. De Nederlandse landbouw voormannen lezen alleen die artikelen die hen passen, m.a.w. ze denken alleen aan de Vrijhandel die niet mag worden tegen gewerkt. Liever de flora ook nog verpest dan pas op de plaats en alle onderzoeks resultaten van industrie en wetenschap boven tafel. Nu komt alleen he positeive resultaat in de pers, de negatieve blijft in de la liggen. MANIPULATIE ten TOP.
  De roetwolk uit IJsland toont toch over duidelijk aan dat het leven niet maakbaar is, maar of de manipulatoren dat ook inzien??

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  spaanse en belgische boerenorganisatie's hebben duidelijk een andere agenda?F

 • no-profile-image

  Willem

  aan de ene kant resistentie tegen antibiotica tegen gaan en aan de ander kant via de gentch. fabriekspieper weer introduceren van resistente producten tegen anti-biotica. We hebben die fabriekspieper helemaal niet nodig! Het glossy laagje op tijdschriften kunnen we missen als kiespijn en lijm is ook niet het meest belangrijke artikel voor de voedselvoorziening. Waarom dan toch? Omdat de PvdA juf uit de eerste kamer tijdens een debat haar rol vergat en begon te lobbyen voor de chemiegigant. Dubbel foute boel. Zijn we intussen gewend. Jammer.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.