Home

Achtergrond 224 x bekeken

'Sluiting Schiphol kent plussen en minnen'

De sluiting van het luchtruim boven Nederland kost verschillende sectoren veel geld, maar levert andere juist weer extra inkomsten op.

Het uiteindelijke effect op de economie is volgens ING-hoofdeconoom Charles Kalshoven vooralsnog moeilijk vast te stellen. ,,Maar ik ben geneigd om te zeggen dat de minnen groter zijn dan de plussen.''

Volgens Kalshoven treft de opschorting van het luchtverkeer vooral de transportsector. "Veel vrachtvervoer kan nu niet plaatsvinden. Daarbij gaat het niet alleen om het vervoer door de lucht, ook de doorvoer van goederen die op Schiphol worden afgeleverd, houdt op. Daarnaast heeft de taxibranche veel minder te doen.''

Aan de andere kant leveren de vele mensen die noodgedwongen langer in Nederland blijven, meer geld op. "Voor hotels in Amsterdam en omstreken is dit een duidelijke plus. Mensen die langer moet blijven, gaan vaak ook iets doen, bijvoorbeeld een uitstapje naar de Keukenhof.''

De uiteindelijk schade loopt volgens Kalshoven in de miljoenen euro's. "Maar of we het dan over tientallen of honderden miljoenen hebben, durf ik nog niet te zeggen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.