Home

Achtergrond 579 x bekeken 5 reacties

Rotterdam introduceert gezamenlijke moestuin

Met een zogeheten stadslandbouwproject willen verschillende Rotterdamse instanties mensen aanzetten tot een betere en gezondere levensstijl.

Daarom is aan de Guido Gezelleweg in deelgemeente IJsselmonde een moestuin gerealiseerd waar omwonenden hun eigen groente en kruiden verbouwen. Bij succes wordt het project van Partnes for Healthy Cities uitgebreid naar andere wijken in deelgemeenten van de stad. Partners for Healthy Cities is initiatiefnemer, maar het Albeda College, woningbouwcorporatie Com Wonen, Dura Vermeer Bouw, de GGD en zorginstelling De Stromen Opmaat Groep doen mee aan het initiatief.

Hiermee treedt de initiatiefnemer bewust buiten de traditionele gezondheidsinstellingen. Er is gekozen voor een samenwerking met onder andere een onderwijsinstelling, bouwers en woningcorporatie omdat voor een gezonde leefstijl een brede kijk op de woonomgeving van mensen nodig is.

"Wat kan beginnen met een tuin die groente en fruit opbrengt, met gezamenlijke oogst en verwerking van de producten in een cateringbedrijf of verkoop daarvan in een winkel, kan uitgroeien tot een goed lopend bedrijf. Daarbij kunnen allerlei tuinen worden betrokken, zodat genoeg producten op grote schaal in de wijk en misschien zelfs daarbuiten zijn te distribueren en te verwerken. Steeds meer partners kunnen zich aansluiten om producten te vervaardigen, af te nemen of om ze te verwerken'', schrijft de Healthy Cities.

De gezondheidsdienst constateerde al eerder uit diverse onderzoeken dat Rotterdammers in vergelijking met het landelijk gemiddelde 1,3 tot 1,6 jaar eerder doodgaan, dat ze minder jaren in goede gezondheid leven, zich slechter voeden en eerder in het ziekenhuis komen. Dit project is een van de initiatieven die uiteindelijk deze cijfers moet verbeteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bas de Groot

  Beste Han

  Een aantal jaar geleden stond er een mooi artikel in de kranten met een nog mooier beeld.
  nl de luchtvervuiling van europa.
  Er lag een rode band van het ruhr gebied tot de lijn rotterdam haven en amsterdam

  onder deze band liggen oa het westland waar al onze en voor de rest van de wereld de fijne groente en vruchtgewassen vandaan komt, maar ook de alblasserwaard met zijn koeien en dus onze zuivel, de betuwe met haar fruit en de hoeksewaard met onze aardapplelen, kolen etc

  uit div ggd ondrzoeken in Rotterdam, maar ook de hoogleraar en directeur van de botanische tuin in Delft Bob Ursum is de luchtvervuling niet het probleem.
  Wa wel een lastig gegeven is in de stad is de grondvervuiling. Dus daar zou je een punt hebben!

 • no-profile-image

  Han

  Weer leuke conclusies over eten van de Rotterdammer. Ik voorspel dat de mensen die nu slecht eten, straks geen tuintje gaan onderhouden. Hier komt nog bij dat de gezondheids problemen van de Rotterdammers niet alleen kunnen komen door slecht eten. Hun AH heeft dezelfde producten als de AH Den Haag. De oorzaak zal liggen in vuile lucht door industrie en verkeer, deze "vervuiling" zal ook op de groente uit de stadstuin zitten. Conclusie nog meer "gif" dus nog eerder dood.

 • no-profile-image

  koetje

  Volgens mij slaat dit artikel meer op de bewegingstherapie in de buitenlucht dan op gezond voedsel verbouwen.

 • no-profile-image

  Han

  Bas Wat te denken van (fijn) stof en roet dat neer daalt op je groente in openlucht. De groente in kassen worden groten deels beschermd door het glas van de kassen. Betreffende de melk, hopelijk geen probleem, maar goed er zal geen mens een koe in zijn tuintje mogen houden en gaan houden. Ik wens alle Rotterdammers veel geluk met hun volkstuin, net als iedere Rus zijn Dascha heeft voor groente en vrije tijds besteding

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Mooi, nog meer volkstuin om zwarte mest te plempen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.