Home

Achtergrond 136 x bekeken

Robots moeten olielek dichten

Olieproducent BP probeert met een soort robots het olielek in de Golf van Mexico te dichten.

De op afstand bestuurbare, kleine onderzeeërs zijn niet eerder op deze manier ingezet, aldus Doug Suttles van BP zondag. Het olielek ontstond dinsdag nadat zich een explosie voordeed op het Deepwater Horizon booreiland. Dat booreiland, ongeveer zo groot als een voetbalveld, verdween enige tijd daarna in de golven. Inmiddels is een olievlek van 1550 vierkante kilometer ontstaan. Het merendeel van deze vlek is slechts een dun laagje, maar toch wordt gesproken van een zeer ernstige vervuiling.

De robots moeten een zogeheten blowout preventer repareren. Dat onderdeel had ervoor moeten zorgen dat een eventuele lekkage direct werd gedicht, maar werkte niet. Als het niet lukt om dit onderdeel te herstellen, kan het volgens Suttles nog wel twee tot drie maanden duren voor het lek kan worden gedicht. In de tussentijd zou er nog meer olie in zee terecht komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.