Home

Achtergrond 628 x bekeken

Restaurateurs en chef-koks zoeken naar streekboeren

Frenk ter Stege laat zijn bezoekers zien hoe asperges worden gestoken.

De Brabantse teler haalde vanochtend vroeg zijn eerste mandje met het witte goud van het land tijdens Toer de Boer, een programma waarbij restaurateurs en chefkoks kennismaken met streekproducten. De restaurateurs nemen deel aan Bourgondisch ’s-Hertogenbosch. Dit is een jaarlijks evenement dat vooral draait om een grootschalige proeverij, waaraan vijftien vooraanstaande Bossche restaurateurs deelnemen. Ook brancheorganisatie ZLTO ondersteunt het evenement.Ter Stege teelt op 2 hectare asperges die vrijwel allemaal via de eigen boerderijwinkel worden afgezet. Daarnaast houdt Ter Stege zoogkoeien. Foto William Hoogteyling

Fruitteler Henk Rozendaal uit Dronten in Flevoland laat sleuven frezen door loonwerker Zwanenburg uit het Gelderse Linschoten. De GPS-gestuurde machine van Zwanenburg freest sleuven en boort om de 6,3 meter een gat voor de palen die nieuwe perenbomen moeten ondersteunen. Rozendaal vervangt zo 2 hectare waarop Elstar-appels werden geteeld voor Conférence-perenbomen. "De peren brengen de laatste jaren toch meer op dan Elstar", aldus Rozendaal, die fruit teelt op 26 hectare. Foto Axipress

Melkveehouder Cees Wartena (links) herstelt samen met bedrijfshulp Anne Nijhuis de afrastering langs een ondiepe sloot. Herstel is nodig omdat het risico anders te groot is dat het vee door de sloot naar de overkant waadt en aan de overkant ligt de rijksweg A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen. Met het huidige voorjaarsweer is het klusje geen straf, al moet Wartena zichzelf enigszins in acht nemen. Een trap van een paard maakte hem voor de helft arbeidsongeschikt. Vandaar de bedrijfshulp. Foto Alex de Haan

Akkerbouwer Anselm Claassen in het Groningse Vierhuizen woelt zijn akker met een trekker op rupsbanden. Claassen heeft de trekker een paar dagen te leen van mechanisatiebedrijf Spriensma uit Oldehove. "Ik wil de insporing minimaliseren. Of ik met zo’n trekker eerder het land op kan, weet ik niet. De trekker is geschikt voor getrokken werktuigen bij grondbewerkingen, zaaien en poten. Voor het rooien lijkt het me niet geschikt. Ik heb nog geen beslissing genomen of ik de trekker ga aanschaffen." Foto Jan Bouwman

Loonbedrijf Steinbusch zaait 10 hectare bieten bij de familie Van der Linden in het Zuid-Limburgse Eys. Volgens Jean van der Linden verloopt het zaaien goed. "We passen al sinds begin jaren negentig niet-kerende grondbewerkingen toe om erosie tegen te gaan. We zaaien dit jaar net zo veel bieten als vorig jaar. We telen ieder jaar wat ruim om het quotum vol te krijgen. Vorig jaar hebben we boven het quotum geproduceerd, maar gelukkig konden we alle surplusbieten afrekenen." Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.