Home

Achtergrond 281 x bekeken 7 reacties

Rabobank: productie varkensvlees geleidelijk weg uit Nederland

De Europese productie van varkensvlees verschuift de komende tien jaar meer en meer van landen als Nederland en Denemarken naar Frankrijk, Duitsland en Polen.

Varkenshouders daar kunnen goedkoper produceren.

Dat stelde Dirk Jan Kennes, directeur landbouwonderzoek van de Rabobank, vanochtend op de vakbeurs voor de intensieve veehouderij Viv. De hogere kosten voor Nederlandse en Deense varkenshouders worden veroorzaakt door strenger nationaal beleid inzake milieu en dierenwelzijn, en door de schaarste aan veevoer, dat daarom geïmporteerd moet worden.

Kennes verwacht dat de Europese varkenshouderij zich voornamelijk begeeft op de interne markt, en zal proberen deze markt zoveel mogelijk af te schermen van goedkope import vanuit andere werelddelen.

De consumptie van varkensvlees in China neemt naar verwachting flink toe, door een toenemende bevolking. Kennes denkt echter dat de Chinezen zullen proberen zoveel mogelijk in de eigen behoefte te voorzien. Dat betekent wel dat ook China veevoer moet importeren.

Grote 'winnaar' in de wereldhandel voor vlees wordt vermoedelijk Brazilië, dat nog voldoende grond heeft om veevoergewassen te verbouwen. De Brazilianen zullen ook een fors deel van de verwachte groei in pluimveevlees (ook in China)voor hun rekening nemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  Ja lekker, vlees uit Brazilië. Ik hoop toch dat het vlees bij ons in de pan uit Nederland komt. Smakelijk eten.

 • no-profile-image

  Hans

  Bert uit Brabant, zo'n reactie had ik van een Brabander niet verwacht. De Brabanders staan er bij uitstek om bekent te weten wat het goede leven is. Zo gauw je dit filmpje gezien hebt verwacht ik dat je in gewetensnood komt, Ik nodig je dan ook uit om na dit filmpje je vorige commentaar te rectificeren http://tinyurl.com/y77efkv

 • no-profile-image

  veehouder

  Niet alleen de varkens verdwijnen uit Nederland, ook de geiten, het pluimvee en alle andere intensieve veehouderij! Steeds worden er andere 'valse' argumenten gebruikt ; oa mest, ammoniak, fijn stof, dierwelzijn en nu gezondheid voor (omwonende)mensen. Houdt hier rekening mee en zorg dat het niet je kop kost.

 • no-profile-image

  Hans

  John, waar jij niet aan wilt denken, afhankelijkheid van andere landen, is waar juist NL nou al zo lang mee bezig is toe te passen. Het grootste gedeelte van het voer wat jij je varkens voert, komt ook van andere landen, ook van de overkant van de oceaan. Dat voer omzetten in vlees kunnen we aan de andere kant van de oceaan ook en beter. Het is pure stemmingmakerij van NL boeren om te suggereren dat wat van ver komt niet goed zou zijn, en dat weet je ook wel. Het ergste is dat dit nu juist door een boer uit Brabant wordt gezegd, juist op die plaats waar ze de overschotten genereren. Jij weet ook donders goed dat NL 3 maal meer zuivel, en varkensvlees produceert dan haar eigen consumptie, en waar moet dat overschot dan naar toe? http://tinyurl.com/y2j6qjm gezien???jawel, met exportrestituties!!!! Kijk en als NL grote lappen land had waar ze het diervoer kunnen verbouwen dan was het nog daaraantoe, maar bijna alle voer wordt geïmporteerd, en in plaats dat de waardevolle mest weer terug komt op de grond waar dat voer is verbouwd, verbrande ze de mest in NL en wordt de as met mineralen door de cement gemixd, en dan noemen ze zich ook nog duurzaam.

 • no-profile-image

  tientje

  dan de aflossingen terug naar 10 jaar brengen. en waarom nog geld in de bedrijven stoppen. je krijgt het over tien jaar niet meer terug. alles gaat op de fles.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Je bent al afhankelijk @ John, de import van varkensvoer en de export van varkensvlees!!!, is een onomstotelijk feit!!!... Daar kunnen wij niet omheen!!!... Bovendien hebt gij gelezen dat @Hans Brasil, tekst en uitleg heeft gegeven. Wees blij dat de Rabobank het ook begint te begrijpen, anders kunt ge nog op het schaalvergrotingsbeen gezet worden!!!, met alle gevolgen vandien!!!...

 • no-profile-image

  john

  hans brasil begin jij nu ook al met emotie argumenten zoals kijk een hoe lekker er het allemaal uitziet ? Laat elk werelddeel zijn eigen voedsel verbouwen. Nu is er voedsel genoeg. Ik moet er niet aan denken om voor mijn voedsel afhankelijk te zijn van een werelddeel aan de andere kant van de oceaan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.