Home

Achtergrond 447 x bekeken 6 reacties

Rabobank: export levende dieren maakt kwetsbaar

In de toekomst zullen steeds meer levende varkens en biggen de grens over gaan.

De Nederlandse varkenshouderij wordt daarmee kwetsbaar. Dat zei Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw van Rabobank Nederland tijdens een Rabobank-bijeenkomst voor Brabantse varkenshouders in Tilburg.

Thus noemde ten overstaande van circa 300 varkenshouders en bankmedewerkers enkele prognoses. In 2015 zullen naar verwachting tussen de 8 en 9 miljoen Nederlandse biggen de grens over gaan, aldus Thus. Nu is dat volgens cijfers die Rabboank gebruikt nog circa 6,1 miljoen.

"Het aantal vleesvarkens dat we de grens over zullen helpen groeit van 4,7 naar 5 miljoen. Een groter deel van de beesten zal dus levend worden geëxporteerd." Export is belangrijk omdat Nederland feitelijk twee keer meer varkens houdt dan voor binnenlandse consumptie noodzakelijk. "De sector moet dus zorgen dat het zaken als certificering verdomd goed op orde heeft."

Thus denkt dat de varkenshouderij door een ongekende efficiëntie concurrerend blijft, ook ten opzichte van landen als Brazilië. Bovendien groeit de vraag naar vlees dusdanig dat Nederlandse varkens waarschijnlijk nodig blijven om aan de vraag te kunnen voldoen.

De Rabobank-directeur denkt dat de druk vanuit de maatschappij op de sector nu groter is dan ooit, waardoor een tussensegment slagen kan. "Het is natuurlijk al heel vaak mislukt. Met bijvoorbeeld scharreleieren is het nooit echt losgekomen. Toch denk ik persoonlijk, ja, als Vion en Albert Heijn zich hard maken, gaat het lukken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  aah, dus je wordt als sector kwetsbaarder wanneer je méér afzetmogelijkheden hebt?

 • no-profile-image

  de denker

  Ben benieuwd waar we al die biggen gaan mesten. Moet er wel een gen in waarin staat geen mest produceren.

 • no-profile-image

  Patrick

  Die meneer Thus van de Rabobank was toch diegene die zei, als specialist of iemand van zijn bank imperium, dat de zuivel dip eenmalig was, en nooit meer zal gebeuren, maar de vorige dip niet aan zag komen......
  Wel, levende dieren voor export zou binnen de 100 km moeten blijven dus alleen de grens boeren zouden mogen exporteren tot net over de grens. Voor de rest zie ik het niet zo positief als Thus doet van dat banken imperium. Ik zie veel hobbels op en smalle weg.

 • no-profile-image

  Boertje

  als je vion en albert hein de prijzen gaan bepalen kun je beter direkt de tent sluiten.

 • no-profile-image

  Boertje

  Leuk als de grens dicht gaat (als van de boek geen mest meer afzet) Ect ect ect!!Varkenspest al vergeten wij hier niet het gat wat er toen is ontstaan in de begroting is nog niet dicht. we zijn toch eu maar dat is allen als het uit komt. De mest moet hier e arm worden toe gedien in duitsland niet. levend gaan de varkens en biggen met mest erin de grens over waarom niet met mest varkensmest. Kort om wachten is op goede prijzen en dan is de kans weer groot dat de grens dicht gaat kijk maar terug. Dus waneer regelen we het eens goed in de eu

 • no-profile-image

  AFM

  Kwetsbaar, certificering op orde, druk van de maatschappij, efficientie. He daar heeft het bankwezen de laatste tijd ook erg veel last van. Houd eerst je eigen toko maar boven water Thus!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.