Home

Achtergrond 226 x bekeken

Provincie Overijssel blij met compartimentering

De provincie Overijssel reageert verheugd op het besluit van minister Verburg om de compartimentering voor de handel in dierrechten weer in te voeren.

Overijssel vroeg Verburg de compartimentering opnieuw in te voeren nadat de provincie Noord-Brabant had besloten een stop in te stellen op de nieuwvestiging van intensieve veebedrijven. Door het Brabantse besluit werden andere provincies opeens aantrekkelijker als vestigingsplaats voor intensieve bedrijven.

Overijssels gedeputeerde Piet Jansen zegt dat het Brabantse besluit extra druk legde op landbouwontwikkelingsgebieden buiten Brabant. "Terwijl wij onze landbouwontwikkelingsgebieden nodig hebben voor het oplossen van problemen in onze eigen reconstructiegebieden", aldus Jansen. Hij vindt het niet wenselijk dat grote aantallen ondernemers van elders naar Overijssel komen. "Mooi dat de minister zo snel heeft gehandeld", zegt Jansen.

Verburg handelde nadat in de Tweede Kamer eind vorige week een motie van die strekking was aangenomen.

De compartimentering was in 2008 opgeheven, waardoor het mogelijk werd om dierrechten vrij te verhandelen. Overijssel heeft zich altijd tegen die maatregel gekeerd, omdat daardoor varkenshouders vanuit Zuid-Nederland naar Oost-Nederland zouden komen.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) drong eind vorige week ook aan op het opnieuw instellen van de compartimentering, omdat een sterke toename van het aantal intensieve veehouderijbedrijven niet is gewenst. Het kabinet ondersteunt dat standpunt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.