Home

Achtergrond 162 x bekeken

Presidentsverkiezingen Polen op 20 juni

In Polen worden op 20 juni presidentsverkiezingen gehouden.

Daartoe heeft waarnemend president Bronislaw Komorowski woensdagochtend alle benodigde documenten ondertekend, zo liet zijn woordvoerder weten. Het was al bekend dat de stembusgang in juni zou plaatsvinden, alleen de exacte datum was nog niet vastgesteld.

De verkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor het najaar, maar door het plotselinge overlijden van de vorige president Lech Kaczynski werden ze vervroegd. Kaczynski kwam onlangs om te leven door een vliegramp bij de West-Russische stad Smolensk, samen met zijn vrouw en tientallen Poolse hoogwaardigheidsbekleders. Zondag werd het presidentiële paar bijgezet in een kathedraal in de Zuid-Poolse stad Krakau.

Komorowski is kandidaat namens het centrumrechtse Burgerplatform. Hij geldt als favoriet. Het is nog onduidelijk wie kandidaat wordt namens Recht en Gerechtigheid van Kaczynski.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.