Home

Achtergrond 203 x bekeken

Polen en Russen herdenken bloedbad Katyn

Voor de eerste keer hebben regeringsleiders van Rusland en Polen samen het bloedbad van Katyn herdacht, dat aan 22.000 Polen het leven kostte.

De officieren en intellectuelen werden in april en mei 1940 door de geheime dienst van de Sovjet-Unie onder meer bij de West-Russische plaats om het leven gebracht.

De Russische premier Vladimir Poetin en zijn Poolse ambtgenoot Donald Tusk brachten vandaag een bezoek aan het gedenkteken voor de massaslachting aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Zij legden gezamenlijk kransen neer en schudden elkaar daarna de hand als gebaar van verzoening.

De Sovjet-Unie, die in 1991 ophield te bestaan, heeft de door Sovjetleider Josef Stalin bevolen moordpartij decennia lang ontkend. De gemeenschappelijke herdenking vond plaats op initiatief van Poetin. De premiers betuigden ook respect aan Sovjetslachtoffers van de Stalinterreur, die in de buurt van de Poolse slachtoffers werden begraven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.