Home

Achtergrond 161 x bekeken

'Paus immuun voor vervolging om misbruik'

Paus Benedictus XVI geniet als staatshoofd van de soevereine en onafhankelijke Staat Vaticaanstad immuniteit en hoeft dus niet bang te zijn betrokken te raken bij rechtszaken rond bijvoorbeeld misbruikschandalen die de Rooms-Katholieke kerk momenteel teisteren.

Dat stelde Giuseppe dalla Torre, de belangrijkste jurist in het Vaticaan, gisteren in een interview met de Italiaanse krant Corriera della Sera.Eerder werd bekend dat de Amerikaanse advocaat William McMurry de paus wil laten dagvaarden om hem onder ede te ondervragen over seksueel misbruik door katholieke priesters. Hij heeft hiertoe een verzoek ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Kentucky.

McMurry staat drie mannen bij die zeggen dat zij als kind door katholieke priesters seksueel zijn misbruikt. Volgens de advocaat heeft de toenmalige kardinaal Joseph Ratzinger de zaak in de doofpot gestopt om de reputatie van de kerk te beschermen.

Immuniteit is een eeuwenoud beginsel van het internationale gewoonterecht. De immuniteit is niet alleen van toepassing op staatshoofden, maar ook op andere hoge regeringsfunctionarissen, die in het belang van het diplomatieke verkeer vrij moeten kunnen reizen zonder angst voor arrestatie. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het immuniteitsbeginsel langzaam maar zeker ter discussie komen te staan, met name in gevallen van staatshoofden die zich schuldig maakten aan bijzonder zware misdrijven.

Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof heeft de bevoegdheid staatshoofden te berechten, indien het dat nodig acht. Zo vaardigde het hof een arrestatiebevel uit tegen Omar Hassan al-Bashir, de president van Sudan. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Darfur, maar loopt nog vrij rond.

De kans dat de paus ooit zijn entree zal maken in een rechtbank of bij een internationaal gerechtshof, lijkt nihil. Donderdag repte de kerkleider tijdens verschillende diensten in Rome en in Vaticaanstad ter gelegenheid van Witte Donderdag met geen woord over het misbruikschandaal. In de avond waste hij in de basiliek van St. Jan van Lateranen wel de voeten van twaalf priesters. Daarmee werd Jezus' gebaar van nederigheid tegenover zijn discipelen herdacht, in de nacht voor zijn overlijden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.