Home

Achtergrond 409 x bekeken

PCA: aardappelen in bewaring kiemlustig

Veel aardappelen in de bewaring in Vlaanderen zijn gaan kiemen. De kiemvorming is verder gevorderd dan in andere bewaarseizoenen.

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in het Belgische Kruishoutem heeft monsters genomen van diverse bewaarplaatsen in Vlaanderen. De Bintjes krijgen van het PCA een kiemscore van gemiddeld 4,2 met een spreiding van 2,0 tot 5,5. De kiemscore loopt van 1 (geen kieming) tot 9 (wortelvorming). Een maand geleden lag de kiemscore nog op 3,3. In de laatste zes seizoenen lag de kiemscore begin april gemiddeld op 3,2.

Ook bij het ras Fontane zijn de aardappelen verder gekiemd dan in andere jaren. Het PCA geeft Fontane een kiemscore van gemiddeld 3,9 met een spreiding van 3,5 tot 4,2. Een maand geleden bedroeg de kiemscore bij Fontane gemiddeld 3,1.

Als aardappelen gaan kiemen worden ze minder vast. Toch is de vastheid van de aardappelen volgens het PCA ondanks de hoge kiemscores maar een beetje lager dan in voorgaande jaren. "De telers moeten wel opletten voor drukplekken. Hoe slapper de knollen worden, hoe meer kans op drukplekken."

Bij Bintjes heeft het PCA een gewichtsverlies gemeten van 3,7 procent. Bij Fontane blijft het verlies beperkt tot 2,5 procent. Het PCA maakt hierbij wel een kanttekening. "De gewichtsverliezen zijn gemeten bij knollen bovenin de hoop. Onderin de hoop is het gewichtsverlies groter."

Door het warme weer zijn de temperaturen in de bewaarplaatsen opgelopen, meldt het PCA. "De gemiddelde bewaartemperatuur in de loodsen met Bintje zat op 8,6 graden en bij Fontane op 7,7 graden. Dat was begin maart respectievelijk 8,5 en 7,2 graden."

Begin maart bij de vorige meting constateerde het PCA dat de bakkwaliteit van de aardappelen tegen de buitenmuren van enkele loodsen beduidend slechter was dan gemiddeld. Nu constateert het PCA dat in enkele loodsen de bakkwaliteit flink is verbeterd. "In andere loodsen is de bakkwaliteit juist verslechterd."

Of registreer je om te kunnen reageren.