Home

Achtergrond 161 x bekeken

Onduidelijke doelstelling

Twintig procent minder antibioticagebruik in 2011 ten opzichte van 2009.

Dat is de doelstelling die het ministerie van landbouw heeft aangegeven. Na problemen met MRSA en de recente aandacht voor ESBL’s wordt het belang van terugdringen van antibioticagebruik opnieuw benadrukt. Veehouders, dierenartsen en andere ketenpartijen zijn zich er terdege van bewust dat het gebruik moet verminderen. De wil om dit te realiseren lijkt er te zijn.

De doelstelling die wordt gesteld is echter erg lastig. Harde cijfers van hoeveel antibiotica er nu gebruikt worden zijn er niet. Een vermindering van 20 procent kan gaan over het gebruik van middel in kilo’s, of in het aantal doseringen per dier of zelfs over het aantal keren dat een middel wordt voorgeschreven.

Bijkomend knelpunt is dat er geen duidelijke uitgangssituatie is. De sector werkt er aan om de uitgangssituatie uitgedrukt in dagdoseringen per dier in kaart te brengen. Maar de spreiding hierin is met verschillen tot 400 procent erg groot. Wat moet als uitgangssituatie worden genomen, het gemiddelde, of het totale gebruik? De doelstelling lijkt met 20 procent vermindering heel concreet, maar is dat niet. De sector weet niet welke richting hij hiermee wordt opgestuurd. Het is te hopen dat deze vage doelstelling het proces niet juist vertraagt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.