Home

Achtergrond 190 x bekeken

'Omgeving kan uitnodigen tot meer beweging'

Een veilige en aantrekkelijke leefomgeving zou mensen kunnen stimuleren om meer te bewegen.

Dat staat in een advies dat de Gezondheidsraad maandag heeft aangeboden aan demissionair minister Tineke Huizinga (VROM). De Gezondheidsraad vindt eigenlijk dat er te weinig hard wetenschappelijk bewijs is voor de invloed van omgevingsfactoren op bewegingsgedrag, maar waagt zich toch aan een paar aanbevelingen. Zo zou de aanwezigheid van kleinschalige voorzieningen in woonwijken, zoals winkels, scholen en recreatievoorzieningen, ertoe kunnen bijdragen dat mensen vaker gaan lopen of de fiets pakken.

Het adviesorgaan acht het ook aannemelijk dat een fijnmazig netwerk van fiets- en voetpaden een gunstig effect heeft, evenals meer opstappunten voor het openbaar vervoer. Het autoverkeer moet worden teruggedrongen, onder meer door snelheidsbeperkende maatregelen, het instellen van autoluwe of autovrije zones rondom bijvoorbeeld scholen en door economische maatregelen als tolheffing, rekeningrijden en betaald parkeren.

Volgens de Gezondheidsraad staat in ieder geval vast dat te weinig lichaamsbeweging leidt tot meer ziekte en sterfte. "Alle reden dus om mensen aan te moedigen dagelijks voldoende te bewegen.'' Om te bepalen welke maatregelen daartoe het meest doelmatig zijn, is volgens de raad aanvullend onderzoek nodig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.