Home

Achtergrond 744 x bekeken

Olifantsgras geoogst voor verwarmingsinstallatie

Medewerkers van loonbedrijf Gerritsen hakselen Afrikaans olifantsgras.

Het is voor het tweede jaar dat kalverhouder Theunis Henken uit het Utrechtse Achterberg kan oogsten van het gewas. "De oogst gaat goed, al is het vrij droog. Het stuift daardoor best een beetje", vertelt Janie Henken. Het gewas wordt gebruikt als brandstof voor de biomassakachel, die warmte levert voor de kalverstal en twee woonhuizen. De opbrengst van het olifantsgras is groter dan vorig jaar. Henken: "Het olifantsgras stoelt, net als riet, elk jaar uit." Foto VidiPhoto

Op de proefvelden is vloeibare composteffluent uitgereden tussen zaaien en opkomst om verstuiving van de grond tegen te gaan. Foto Agrifirm

Een medewerker van de Bel Leerdammer-kaasfabriek in Dalfsen maakt de transportband voor kaasbakken schoon. Reinheid is essentieel in een zuivelfabriek. Aan de buitenkant ziet de fabriek er nog grotendeels uit zoals die er al jaren uitziet, aan de binnenkant is er een totaal nieuwe kaasproductielijn neergezet. Daarbij is ook de capaciteit van de fabriek vergroot. In Dalfsen worden nog uitsluitend blokken Leerdammer-kaas geproduceerd, zij het in verschillende smaken. De blokken worden in Wageningen versneden en verpakt. Foto Paulus Maessen

Vader Gerard en zoon Dirk Joosten bekijken het aardbeiengewas in de kas waarin ze telen met een hijssysteem. Volgens Gerard Joosten is deze teeltwijze uniek in Nederland. Het hijssysteem reduceert het aardgasverbruik met 35 procent. "Doordat ik deze kas van zo’n 80 are dubbel benut, hoef ik de rest van mijn kas een periode niet te verwarmen." Tussen oktober en januari staan er dubbel zoveel planten in de kas. "In het begin zijn die elkaars vrienden, maar zodra ze in elkaars licht zitten worden ze elkaars vijanden. Dan zetten we ze uit in het andere deel van de kas. Het wordt een uitdaging om uit te vinden hoe lang je dat kunt uitstellen. Door de goten in hoogte te verstellen kun je met de lichtinval spelen, maar ergens ligt een grens." De poothoogte van de kas is 5,90 meter terwijl oude aardbeienkassen meestal 4,5 meter hebben. "Dit wordt – denk ik – de standaard voor nieuw te bouwen aardbeienkassen." Joosten teelt het ras Sonata in het voorjaar en doordrager Ava het jaar door en levert aan The Greenery. Foto ANP

Slager Remco (in wit pak) toont bij boerderij De Lindenhoff in het Utrechtse Baambrugge het vlees dat Ben en Ria te Voortwis door eigen slagers laten produceren. Ze houden runderen en varkens van het Franse ras Gasconne. Vandaag kregen ze bezoek van zo’n twintig ondernemers uit onder meer de detailhandel en vleesverwerkende industrie. "Ik heb hen uitgelegd hoe mooi het is om van begin tot eind betrokken te zijn bij het maken van een ambachtelijk product", zegt Ben te Voortwis. Foto Wil Groenhuijsen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.