Home

Achtergrond 217 x bekeken

Noord-Hollandse FIR-boeren schuldig maar zonder straf

Twee zogeheten FIR-boeren uit het Noord-Hollandse Spanbroek en Opmeer zijn door de economische politierecter in Alkmaar schuldig bevonden aan bovengronds uitrijden van drijfmest.

Straf blijft evenwel uit, omdat de rechter vindt dat de kwestie verder een zaak voor de Haagse politiek is.

De twee boeren hebben volgens hun advocaat Jacob Vlaar, het beste met de natuur voor. Het wettelijk verplichte injecteren van mest is volgens hen juist buitengewoon schadelijk voor het bodemleven en uiteindelijk de gezondheid van mensen.

FIR staat voor het Fysische ionen regulatiesysteem. Er wordt volgens het systeem koolstof toegevoegd aan de mest waardoor naar verluidt minder ammoniak vrijkomt en bovengronds kan worden uitgereden. De huidige methode is volgens Vlaar een tijdbom.

Sinds de uitvinding door Jan van de Kroon is de methode omstreden, maar kent ze ook een vaste schare volgelingen die met enige regelmaat bij de rechter verschijnen. De advocaat hield een lang betoog met speciale aandacht voor weidevogels, waarvoor zijn cliënten zich inzetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.