Home

Achtergrond 323 x bekeken 3 reacties

Nieuwe wet diergezondheid

De Europese Commissie komt volgend jaar met een nieuwe diergezondheidswet.

In lijn met de EU-strategie zet de wet vooral in op preventie. Dat is goedkoper dan het telkens bestrijden van dierziekten. Dat heeft EU-Commissaris John Dalli van gezondheid en consumentenzaken, gezegd op een bijeenkomst in Ierland. Belangrijk aspect van de nieuwe wetgeving is de verdeling van de kosten tussen boeren, lidstaten en EU, aldus Dalli. In 2012 hoopt hij met voorstellen te komen, zodat de wet in 2013 kan ingaan.

De nieuwe wet moet een vereenvoudiging zijn van het bestaande pakket van circa zestig regelingen voor handel, dierziektecontrole, identificatie, etcetera. Randvoorwaarden zijn internationale afspraken in WTO- en OIE-verband. Dalli onderstreepte het belang van één wetgevend kader voor de hele EU. Als voorbeeld noemde hij de elektronische identificatie en registratie (I&R), een maatregel die in veel lidstaten waaronder Ierland wordt bekritiseerd.

Het eerste EU-actieplan voor dierenwelzijn loopt dit jaar af, memoreerde Dalli. Op grond van een evaluatie wordt een nieuw vijfjarenplan opgesteld. In de (lopende) evaluatie wordt bijzonder gelet op de kosten van extra dierenwelzijnsmaatregelen. Dalli verwacht vooral veel van goede etikettering. "Ik geloof er niet in consumenten voor te schrijven wat ze moeten eten of kopen, maar ik geloof zeer dat we de plicht hebben hen te laten weten wát ze eten of kopen."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bart

  Begin maar eens met respect voor boeren. De mens zit bovenin de voedselketen daar doe je weinig aan. Ik stuur de rekening voor de overbodige kosten van welzijn wel naar Drunen

 • no-profile-image

  dier

  Juist omdat we bovenin de voedselketen zitten, zou je wel enig respect mogen verwachten....

 • no-profile-image

  Riet

  Schande om te letten op de kosten van dierenwelzijn. Daar mag niet op bespaard worden. Etisch niet te verantwoorden. We vormen als "schepsels" (dieren, mensen, al wat leeft) één schakel. We kunnen ons voor het gewin niet boven dieren plaatsen. Dat was iets van de orthodoxe mannengodsdiensten, maar is toch niet van deze tijd? We weten nu toch wel dat de wereld niet 2010 jaar geleden is geschapen? We vernietigen de wereld door met arrogantie te stellen dat we het als mens beter weten. Alles wat leeft verdient respect. Een noodzaak om ons te realiseren voor de volgende generaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.