Home

Achtergrond 250 x bekeken 4 reacties

Nieuwe stichting wil einde bijensterfte

Er moet een einde komen aan de massale bijensterfte, vindt de Bijenstichting, die vanmorgen tijdens de uitzending van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels is opgericht.

De stichting wil in dit Jaar van de Biodiversiteit ook bij de politiek meer aandacht voor dit probleem.

Steeds meer bijen leggen het loodje, onder meer door de Varroa-mijt, een insect dat op bijen parasiteert, en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, meldt de nieuwe stichting. Juist de wilde- en honingbijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving en de verspreiding van bloemen en planten.

De bijensterfte is vorig jaar regelmatig in het nieuws geweest. “Desondanks heeft de bijensterfte nog geen duidelijke plaats op de politieke agenda gekregen”, zei voorzitter Jaap Molenaar Vroege Vogels.

De stichting stelt zich ten doel de politiek en het landelijk en plaatselijk bestuur te beïnvloeden. Verder richt de Bijenstichting zich op voorlichting aan het publiek en op verbetering van het leefmilieu van bijen. Concreet zal de Bijenstichting zich bijvoorbeeld inzetten voor een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen en voor stimulering van de verspreiding van drachtplanten.

De EU-ministers van Landbouw spraken vorig jaar hun ernstig bezorgdheid uit over de sterk toegenomen bijensterfte. De bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving en de verspreiding van bloemen en planten.. Een enkel bijenvolk bestuift voor 15.000 euro per jaar aan groente en fruit en al met al bestuiven ze in Nederland jaarlijks voor zo'n 750 miljoen euro. In de vrije natuur wordt 80 procent van de planten bestoven door honingbijen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  De berekening van die 750 miljoen is belachelijk. Beetje nuchter bij de feiten blijven aub.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Van de week vertelde een kennis mij dat van zijn 55 bijenvolken er maar 7 deze winter hebben overleefd. Oorzaak: Varroa-mijt.

 • no-profile-image

  jpk

  waarom neemt men
  klakkeloos aandat
  bijensterfte
  de schuldzijn
  van gewasbeschermigsmiddelen

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Heb nooit geweten dat die bijen op jaarbasis 750 miljoen Euro "verdienen" !
  Gaat dat geld nu naar de zojuist opgerichte Bijenstichting? We hebben dus nu: 1) Pv.d.D, 2) P.v.d.Pl. en 3)de bijenstichting. Wie volgt?

Of registreer je om te kunnen reageren.