Home

Achtergrond 214 x bekeken

Nieuwe roep om interventie groente

In Nederland en de EU verhevigt de discussie over herinvoering van interventiesystemen voor groente en fruit.

De Europese boerencoöperatieorganisatie Copa-Cogeca roept de Europese commissie op ruimte voor interventie uit te breiden. Ook enkele Nederlandse telersorganisaties roepen op tot herinvoering in Nederland.

Copa-Cogeca wil een verruiming van de Europese regels voor gemeenschappelijke marktordening (GMO). De organisatie schrijft in een brief dat de productiewaarde van fruittelers in de EU met 12,9 procent is gedaald. Als crisismaatregel is het nodig meer product uit de markt te nemen dan tot nog toe mogelijk is. Nu is sinds 2008 een kwart minder product uit de Europese markt genomen, stelt Copa-Cogeca. Deze organisatie vreest verdere leegloop van het platteland door de drastische inkomensachteruitgang van leden.

Volgens Hans van Es, voorzitter van het comité groente en fruit van de Copa-Cogeca komt het initiatief van grote landen, vooral zuidelijke. “Het gaat om landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Griekenland die steun krijgen van landen als Roemenië en Polen.” Nederland is geen voorstander van verruiming van de interventiemaatregelen. “Nu is een GMO-bedrag van maximaal 0,5 procent van de omzet van organisaties maximaal inzetbaar voor crisismanagement. Deze landen willen dat percentage vergroten.“

Ook in Nederland staat interventie weer op de agenda. Binnen koepel voor afzetorganisaties DPA is de discussie nieuw leven in geblazen, vanwege de evaluatie van de nationale strategie voor GMO-verstrekking. Nederland schrapte daarin de mogelijkheid voor interventie volledig. “Een paar leden heeft aangedrongen op herinvoering. We bekijken dat nu. Als blijkt dat leden het terugwillen, zijn wij niet tegen.” Een eventuele wijziging van de nationale strategie moet voor 1 mei plaatsvinden.

De Europese koepel pleit voor directe actie voor de zomer. Dat is het moment dat het fruitseizoen in de Europese Unie van start gaat. Volgens Van Es is de oproep van Copa-Cogeca ingegeven door de crisis en niet bedoeld als bijdrage in de discussie over GMO na 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.