Home

Achtergrond 284 x bekeken 2 reacties

Nieuw bloed GroenLinks uit vakbond en natuur

GroenLinks haalt voor de Tweede Kamerverkiezingen veel nieuw bloed uit onder meer de vakbeweging en organisaties die zich inzetten voor het milieu en landschapsbeheer.

Opvallende nieuwe top 5-kandidaten zijn Greenpeacedirecteur Liesbeth van Tongeren, Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en voorzittter Jesse Klaver van CNV Jongeren, 23 jaar en lid van de Sociaal-Economische Raad.

Sinds Van Tongeren dit weekeinde serieus kandidaat voor GroenLinks is, wordt haar functie bij Greenpeace waargenomen door een ander. Bij Greenpeace heeft ze veel milieuproblemen gezien, als Kamerlid wil ze graag groene oplossingen zoeken en vinden''. Net als Jaap Dirkmaat vindt ze dat GroenLinks nog wel 'groener' kan. Dirkmaat is de man achter bijvoorbeeld Das en Boom, een vereniging opgericht om in hun voortbestaan bedreigde dieren bij te staan en later opgeheven wegens succes.

Interim-voorzitter van de vakcentrale CNV Bert van Boggelen dingt mee voor een plaats nij de eerste tien, evenals Bruno Braakhuis van Van Lanschot Bankiers. Braakhuis begon kort voor de crisis bij Van Lanschot, kon vervolgens aan de slag met maatschappelijk verantwoord ondernemen en wil dat ook graag op grotere schaal, stelde hij zaterdag bij de presentatie van de conceptkandidatenlijst in Utrecht.

Bij de eerste tien staan ook vier Kamerleden. Fractievoorzitter Femke Halsema liet al eerder weten dat zij ook de komende periode lijsttrekker wil zijn. Tofik Dibi, Mariko Peters en Jolande Sap staan ook hoog genoteerd voor het 'dreamteam' waarmee Halsema campagne wil voeren ",op weg naar een klinkende overwinning en op weg naar de macht''. Dibi blikte ook vooruit en gaf aan dat hij "graag een GroenLinks-minister de hoeken van de Kamer wil laten zien als die te ver is afgedreven''.

Ineke van Gent, een prominent GroenLinks-Kamerlid van dit moment, staat opvallend laag en dingt pas mee voor plaats elf tot en met vijftien. Van Gent heeft al drie termijnen in de Kamer gezeten en moet nu ruimte bieden aan nieuwkomers. Om na drie termijnen weer op de kandidatenlijst te komen, moet eerst goedkeuring gevraagd worden van het congres. De kans is aanwezig dat de GroenLinks-leden tijdens het partijcongres op 18 april bepalen dat Van Gent hoger op de lijst moet komen te staan.

In de laatste politieke peiling, van Synovate vrijdag, zou GroenLinks acht zetels halen.

Foto

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Erwin

    Beste Renske, heel veel mensen zijn blij dat er nog een partij is die oog heeft voor de toekomst. Een groeiend deel van de Nederlandse economie maakt direct of indirect gebruik van natuurlijke en landschappelijk kwaliteiten. Denk eens aan al die miljoenen mensen die met grote regelmaat naar buiten gaan om te recreeeren en de miljarden die daarmee verdiend worden door de horeca en outdoor sector. Om die inkomensbron (onze leefomgeving) te beschermen zijn drastische maatregelen nodig. De afgelopen decenia is al teveel verloren gegaan waardoor Nederland de concurentie slag op dit gebied dreigt te verliezen van landen als Duitsland en Belgie waar ze wel investeren in natuur en landschap en in duurzame energie. Nederland zou hierin moeten voorlopen (we zien onszelf tenslotte graag als innovatie mensen) maar helaas is dit dus niet zo. Het is dus goed dat deze "groene" mensen hun krachten bundelen! En volgens mij is daar overigens niets links aan.

  • no-profile-image

    Renske

    Wat heb je aan zulk een partij? De tijd 100jaar terug zetten! Wie wil nog in 2010 op die manier werken? Krijg je niemand voor, geld bij geven bij je werk doet geen mens. Het milieu van nu is veel beter dan van toen. Het is voor iedereen van groot belang dat het milieu goed is. Maar men slaat door en doet niets anders dan schlud in de schoenen te schuiven van hardwerkende mensen. Dit om zich zelf te profileren of te verreiken! laten ze eens wat drukker maken om belangrijke zaken die echt nodig zijn. Mensen die niets toevoegen en veel kosten moet men niet meer accepteren. Er moet bezuinigd worden, dus weg ermee!

Of registreer je om te kunnen reageren.