Home

Achtergrond 171 x bekeken 2 reacties

Nederlandse supermarkten verdedigen positie

De Nederlandse supermarkten hebben vandaag in Brussel betoogd dat hoge voedselprijzen voor consumenten niet de schuld van de supermarkten zijn.

Ze waarschuwen dat het versterken van de onderhandelingspositie van de boeren ten opzichte van de voedselindustrie door aanpassing van de Europese concurrentieregels ,,nadelig zal zijn voor consumenten''.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, dat alle Nederlandse supermarkten vertegenwoordigt, bracht die zorg over aan Europarlementariër José Bové. Die presenteert op 4 mei zijn rapport over het functioneren van de voedselketen in Europa aan het agrarisch comité van het EU-parlement. Bové is voorstander van aanpassing van de EU-concurrentieregels in het voordeel van de boeren.

Bové kreeg een rapport overhandigd waarin de Nederlandse supermarkten hun visie op hun rol in de keten toelichten. Daarin staat dat ze niet zoveel winst maken als vaak wordt beweerd en dat inkoopvoordelen uit concurrentie-overwegingen vrijwel geheel worden doorgegeven aan de consument.

,,Jammer genoeg denken boeren en producenten vaak productgedreven in plaats van consumentgedreven'', aldus Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBS. Hij pleit voor meer samenwerking tussen boeren en supermarkten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Als boeren consument gedreven gaan denken en handelen, zal d eproductie niet meer bedragn dan vereist door de consumenten. Dit kan leiden tot een tijdelijk tekort bij slechte groei omstandigheden en tevens zal dan de (over)productie nu gebruikt voor export op de wereldmarkt zal weg vallen. Niemand weet wat de wereld consument eist van de boer, maar bovenal is het niet interessant om voor een niet duidelijke markt nog onduidelijkere prijs te produceren. Alle artikelen met betrekking tot de toekomst van d elandbouw in Nederland komen steeds weer terug op >productie krimp<.

  • no-profile-image

    Alles is duur

    In dat rapport zeggen de supermarkten dat ze niet zoveel winst maken als wordt beweerd. Maar ze maken dus wel winst, iets wat op dit moment van veel boeren niet gezegd kan worden. Dus 1+1=2. Heb trouwens nog nooit een Nederlandse consument horen klagen over hoge (?) voedselprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.