Home

Achtergrond 270 x bekeken

Nederland traag met Natura 2000

Het Nederlandse Natura 2000-beleid loopt achter bij veel andere lidstaten. Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken zijn voortvarender in het opstellen van de beheerplannen, stellen onderzoekers van Alterra.

Nederland is op zijn best een goede middenmoter te noemen, terwijl Oost-Europese landen nog verder achterlopen. In opdracht van de Europese Commissie hebben Rob van Apeldoorn en Irene Bouwma van het Wageningse instituut Alterra studie verricht naar de vorderingen met het Europese natuurbeleid in de 27 lidstaten. Hun conclusies weerspreken de veelgehoorde stelling dat Nederland wat betreft de implementatie van Natura 2000 het braafste jongetje van de klas is.

Een belangrijke oorzaak daarvan is de versnippering van de natuur; Nederland kent veel kleine, verspreid liggende natuurgebieden. De problemen in die gebieden met bijvoorbeeld stikstof komen vooral van buiten en daar kunnen de beheerders weinig invloed op uitoefenen. Naar verwachting komt landbouwminister Gerda Verburg uiterlijk 15 juni met een voorlopig plan voor de stikstofaanpak, dat in december definitief moet zijn ingevoerd.

Volgens Van Apeldoorn en Bouwma is het debat in Nederland sterk gepolariseerd. Zowel de natuur- als de economische lobby voeren felle campagnes, zo zeggen zij in een interview met Trouw. ”Die partijen staan met de ruggen tegen elkaar en daar zijn we echt door gehandicapt”, aldus Van Apeldoorn. De studies worden later dit jaar gepubliceerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.