Home

Achtergrond 225 x bekeken 2 reacties

Natuurgebieden alert op brandhaarden

Beheerders van natuurgebieden in Nederland zijn dezer dagen op hun qui-vive vanwege de droogte en het daardoor groeiende risico op branden in buitengebieden, zo blijkt uit een kleine rondgang.

Overal worden maatregelen genomen om snel te kunnen handelen in geval van brand. De afgelopen weken waren er bijvoorbeeld al spraakmakende branden in Bergen aan Zee, Bergen op Zoom en Baexem die de zintuigen op scherp hebben gezet.

Zo vliegt sinds vrijdag het verkenningsvliegtuigje Charly boven de natuurgebieden in de provincie Utrecht met een bemanning die speurt naar brandhaarden. De Veiligheidsregio Utrecht heeft een zogenoemde code oranje (de op een na hoogste) ingesteld voor de natuurgebieden in de provincie Utrecht. Dat betekent dat het zeer droog is en er groot risico is van brand.

Een natuurbrand vroeg in het seizoen is het meest ongunstig voor de natuur, weet boswachter Cees Dorrestijn van Het Utrechts Landschap. "Als er brand woedt in heidegebieden gaat er een groot scala aan beesten verloren, zoals bijvoorbeeld de zandhagedis en de gladde slang. Zo vroeg in het jaar levert een brand voor de fauna veel ellende op'', vertelt hij.

In heel Friesland geldt een stookverbod in natuurgebieden. Volgens directeur Ultsje Hosper van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea zijn natuurbranden vooral schadelijk voor dieren die in het voorjaar broeden.

Toezichthouders van It Fryske Gea en de politie zijn alert op branden de komende tijd. Het water in rietgebieden wordt door It Fryske Gea hoger gehouden. Brandgangen wil It Fryske Gea niet maken, omdat dat een te grote ingreep in de wilde natuur is. De brandweer schaalt groter op en rukt met twee tankautospuiten uit bij een brand in een natuurgebied.

De brandweerkorpsen van de regio Midden- en West-Brabant hebben dit jaar al ervaring met brand in de natuur. De spuitgasten moesten de afgelopen week vier keer uitrukken voor een brand in het natuurgebied de Bergse Heide bij Bergen op Zoom, mogelijk door brandstichting. "Een derde van de natuurbranden ontstaat door onvoorzichtigheid. Onder meer door het weggooien van peuken of van lege frisdrankflesjes die vervolgens onder invloed van de zon als een loep gaan functioneren'', zegt brandweercommandant Gert-Jan Verhoeven.

Voor heel Noord-Brabant geldt inmiddels de code geel. Dat houdt in dat er standaard bij de eerste uitruk met groot materieel op pad wordt gegaan. In Midden- en West-Brabant is nog geen stookverbod. De brandweer Limburg-Noord gaat samen met Staatsbosbeheer dit weekeinde ook vanuit de lucht natuurgebieden in de gaten houden.

De provincie Gelderland bekijkt samen met gemeenten op de Veluwe of campinggasten en andere toeristen goed weten wat zij moeten doen bij een grote natuurbrand. Op de Veluwe geldt sinds afgelopen week code rood. De overheden willen weten hoe het gesteld is met de zelfredzaamheid van bezoekers aan natuurgebieden tijdens een onbeheersbare brand.

In Bergen doet de gemeente er, door schade en schande wijs geworden, alles aan om meer branden te voorkomen. Bergen probeert dat onder andere door burgers alert te maken en te betrekken bij de preventie. Als toch brand uitbreekt, ligt een volledig uitgewerkt noodplan klaar.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Bij de heidebrand van afgelopen zaterdag in Dwingeloo,hielpen boeren met trekkers met giertanken omdat brandweerauto,s niet in het ruwe terrein konden komen

  • no-profile-image

    harm

    Branden in natuurgebieden van it fryske gea zouden dan gaan ten koste van broedende vogels, ge lukkig zijn dit geen weide vogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.