Home

Achtergrond 537 x bekeken

Natuurbeheerders bundelen krachten in organisatie

Vanaf 1 mei fuseren Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL) en Natuurlijk Platteland Nederland (NPN).

De nieuwe organisatie wordt volgens de partijen de grootste natuurorganisatie van Nederland, vergelijkbaar met Staatsbosbeheer. De nieuwe organisatie behartigt de belangen van zo’n 10.000 particulieren en boeren die actief natuur en landschap beheren. In totaal beheert de achterban meer dan 300.000 hectare particuliere en agrarische natuur. Voorzitter wordt de huidige NPN-voorzitter, Jos Roemaat. Het wordt een bestuurlijke fusie: de twee dragende organisatie blijven regionaal functies uitvoeren, maar leggen landelijke functies af.

De nieuwe organisatie richt zich niet alleen op belangenbehartiging, maar wil ook natuurbeheerders ondersteunen bij het vergroten van kennis, kwaliteit en innovatie. Hiervoor is volgens beide fusieorganisaties meer omvang nodig. Binnen de nieuwe organisatie worden accenten verlegd. Langjarige financiering wordt een speerpunt, evenals het nog te vormen Europese landbouw- en plattelandsbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.