Home

Achtergrond 371 x bekeken 4 reacties

Nabetaling Cono € 2,26 per 100 kilo melk

Cono Kaasmakers betaalt over 2009 een bedrag van € 2,26 per 100 kilo na aan de leden.

Dit heeft de coöperatie bekendgemaakt. Daarnaast voegt de coöperatie 25 cent per 100 kilo melk toe aan de ledengeldrekening. Daarmee komt Cono over 2009 uit op een totale (contante) melkprijs van € 29,42 per 100 kilo exclusief btw.

Dat is € 2,58 per 100 kilo meer aan contant melkgeld dan FrieslandCampina uitkeert over 2009 (€ 26,25 netto garantieprijs plus 59 cent prestatietoeslag). FrieslandCampina voegt wel iets meer toe aan de ledenrekening. Dat is 39 cent, tegenover 25 cent bij Cono, maar dit is geld waar de leden niet direct over kunnen beschikken. Bovendien moeten boeren om hetzelfde bedrag in de markt te lenen, doorgaans een hogere rentevergoeding betalen dan ze over de ledenrekening ontvangen.

Cono-leden die meewerken aan het Caring Dairy-programma ontvangen een euro per 100 kilo meer voor hun melk, maar het Caring Dairy-programma is niet standaard voor alle melkveehouders. Veehouders moeten een extra inspanning verrichten om de toeslag hiervoor te ontvangen. Ongeveer 5 procent van alle Cono-leden werkt niet mee aan het Caring Dairy-programma.

De nabetaling van Cono van dit jaar is niet geflatteerd door de opbrengst van het oude fabrieksterrein in Stompetoren. Dit terrein is aan de gemeente verkocht, waarna er woningen op worden gebouwd. Cono wil de opbrengst van het terrein in Stompetoren gebruiken voor de bouw van een nieuwe kaasfabriek. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Daarom wordt niets van dit geld aan de leden uitgekeerd. De nabetaling wordt geheel betaald uit de opbrengsten van de verkoop van kaas, wei, boter, poeder en melk aan Unilever (voor Ben & Jerry’s-ijs).

Over de maand maart van dit jaar betaalt Cono een voorschot uit van € 27,06 per 100 kilo. Dat is bijna een euro minder dan het voorschot over februari. Per kilo vet wordt € 2,35 uitbetaald, per kilo eiwit € 5,90. De verlaging weerspiegeldt volgens Cono de iets rustiger zuivelmarkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  het is maar wat je top vindt kees. het is nog géén 30 ct!

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Het uitbetalingsresultaat van de voorschotten bij de cooperaties is bij de een wat minder laag als bij de ander.Hier kunnen de cooperaties bij de huidige aan voeromvang en markt ook niets aan veranderen..Leveren aan uw eigen (democratie) cooperatie via www.milkmarketingplan.com realiseert een voorschot van 53 euro cent per kg melk. dit is exclusief de nabetaling of het winstaandeel van uw cooperatie.

 • no-profile-image

  boerke

  Als Friesland-Campina lid heb gauw even nagerekend hoeveel openstaande rekeningen ik meer weggewerkt had kunnen hebben als ik bij CONO had kunnen leveren.
  Da's schrikken. FC is een anticlimax, helaas.

 • no-profile-image

  Kees

  Wat een topresultaat Cono!!

Of registreer je om te kunnen reageren.