Home

Achtergrond 298 x bekeken 1 reactie

Na "mosselvrede" wil Verburg nu natuurpact

Minister Gerda Verburg (LNV) wil op korte termijn met boeren, natuurbeschermers en vertegenwoordigers uit de recreatiesector praten over knelpunten bij de realisatie van het Europese natuurnetwerk Natura 2000.

Verburg laat vandaag weten dat ze in navolging van de eerder bereikte 'mosselvrede' tussen vissers en natuurorganisaties, van oudsher toch natuurlijke tegenstanders, ook afspraken wil maken met groeperingen die betrokken zijn bij Natura 2000.

"Laten we nu de kansen pakken en niet langer treuzelen. Iedereen wint als er goede afspraken worden gemaakt. En als er niets gebeurt, verliest de natuur'', vindt ze. De komst van Natura2000 moet ervoor zorgen dat het aantal planten- en diersoorten niet verder afneemt.

De demissionair bewindsvrouw reageert op de uitlatingen van Frans Evers, oud-directeur Natuurmonumenten, die in dagblad Trouw stelde dat er te veel regels zijn rond Natura2000, die ook nog eens te strikt worden toegepast. Hij geeft als voorbeeld dat sommige natuurbeschermers niet meer willen overleggen, maar vooral wapperen met de voorschriften.

Rond Naturagebieden moeten boeren, burgers en buitenlui het eens zien te worden wat er wel en niet mag in het gebied waar alleen vaststaat dat de natuur niet achteruit mag gaan. Boerenbedrijven bij zo'n gebied vrezen daardoor tot stilstand te komen, maar volgens Verburg heeft iedereen baat bij een oplossing die gezamelijk wordt gevonden.

Zij herkent het beeld dat organisaties te veel de hakken in het zand zetten en te weinig willen bewegen. Verburg vat de uitlatingen van Evers echter op als steun en ziet ze als een oproep om met elkaar de schouders eronder te zetten. "Toen ik drie jaar geleden hieraan begon, kwam ik veel tegen wat hij nu beschrijft. Maar daar zijn we aan gaan werken. Ik zie deze uitlatingen dan ook als een stap naar voren van de natuurorganisaties. Ja, ik werd vanochtend goed wakker.''

Volgende week staat voor Verburg een beetje in het teken van Natura 2000. Eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) is dan in Nederland en de bewindsvrouw neemt met hem een kijkje in De Peel, een van de Natura-gebieden. Diezelfde week wil ze ook praten met de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    anne

    Natuurmonumenten zit in de knel omdat maatschappij en politieke partijprogramma's zich tegen de onmogelijke natuurplannen begint te keren. Verburg reikt ze echter de hand. Eerst die lui echter maar eens flink laten stuiteren stel ik voor, wellicht dat ze daarvan wat minder arrogant worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.