Home

Achtergrond 153 x bekeken

Mogelijk debat over verkiezingsuitslag

De Tweede Kamervoorzitter kan na de verkiezingen samen met alle beoogd fractievoorzitters bespreken of er een debat moet komen om de uitslag te duiden.

Daarover zijn de meeste partijen het vandaag eens geworden. In een debat bespraken ze een initiatief van GroenLinks en D66 om het parlement meer invloed te laten hebben op de kabinetsformatie. Zo zou volgens die twee de Kamer verplicht moeten debatteren en een informateur moeten kunnen aanwijzen die de zoektocht naar een nieuw kabinet kan beginnen.

Een meerderheid van de Kamer trapte echter op de rem, vanwege de traditionele rol van het staatshoofd bij de formatie en omdat het parlement al veel meer mogelijkheden heeft dan het nu gebruikt.

Uiteindelijk vonden de partijen elkaar dinsdag door de ruimte aan Kamervoorzitter en fractievoorzitters te laten om te bepalen of er een debat komt en hoe dat voorbereid wordt. Dat debat kan pas een week later plaatsvinden omdat dan de samenstelling van de nieuwe Kamer officieel is.

Volgens de initiatiefnemers kan de Kamer dan nog steeds een informateur voorstellen, maar Van der Ham erkende dat alle opties open zijn, ook een consultatieronde door de koningin.

GroenLinks en D66 wilden dat het parlement juist nu meer macht naar zich toe zou trekken, omdat er gezien de huidige peilingen waarschijnlijk een ingewikkelde formatie wacht en de majesteit niet in een positie van politieke keuzes gebracht moet worden. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat partijen in de Kamer verantwoording afleggen over hun opstelling in de kabinetsformatie.

Het parlement heeft na een aangenomen motie in 1971 al de mogelijkheid om het initiatief naar zich toe te trekken, maar maakte daar de laatste decennia geen gebruik van.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.