Home

Achtergrond 256 x bekeken 3 reacties

Minder tarwe in EU dan gedacht

De voorraad tarwe in de EU is kleiner dan gedacht. Daardoor stijgt de tarweprijs langzaam.

Het toonaangevende marktanalysebureau Stratégie Grains schat dat de EU 30 juni aan het einde van het lopende graanseizoen een voorraad tarwe heeft van 14,6 miljoen ton. In eerdere schattingen ging het marktbureau uit van 18 miljoen ton. Volgens het marktbureau valt de eindvoorraad lager uit door de grote export. "De tarwemarkt ziet er nu wat beter uit."

Door de voortdurende signalen dat er minder tarwe op voorraad ligt dan eerder geschat, is de notering van het meicontract op de termijnmarkt in Parijs naar het hoogste niveau gestegen in drie maanden. Dat geldt ook voor de HPA-notering voor voertarwe.

Het is de vraag of de prijsstijging in de EU blijvend is, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Je ziet dat de prijzen nu reageren in een stijgende lijn. In Frankrijk is de tarweprijs eergisteren € 2,50 per ton omhoog gegaan. Maar er is een grote voorraad tarwe in de wereld."

Volgens de woordvoerder houdt de prijsstijging in de EU alleen aan als de wereldmarktprijs voor tarwe meestijgt. "Als tarwe in de EU duurder wordt, wordt het voor derde landen aantrekkelijker tarwe te exporteren nar de EU. Dat zet de prijs dan weer onder druk."

Stratégie Grains stelt dat ook de dollarkoers een belangrijke rol blijft spelen in de ontwikkeling van de tarweprijs in de EU. Door de daling van de eurokoers ten opzichte van de dollar sinds begin december is meer tarwe geëxporteerd dan voorheen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Jammer dat de redactie het verschil tussen tarwe en gerst niet ziet!!!
  Verder moet het produktschap ook vermelden dat de olieprijs doorstijgt, en als gevolg daarvan heeft er weer heel wat ethanolfabriekjes gaan draaien die een jaar stilgelegen hebben!

 • no-profile-image

  Jan Engwerda

  Roel,
  Dat komt omdat er geen duidelijke nationale statistische gegevens worden verzameld over import en export. De lidstaten zijn wel verplicht om aan de Europese Commissie gegevens over areaal, productie, enz te melden. Maar die zijn lang niet in alle lidstaten even betrouwbaar. Bovendien zijn telers, handelaren, speculanten en verbruikers niet verplicht te melden aan de overheid hoeveel graan ze in hun silo's hebben liggen (behalve de waarde aan het einde van het fiscale jaar). De graanvoorraad is alleen maar duidelijk omschreven in de interventiesilo's; het graan wat daar in ligt is eigendom van Brussel.

 • no-profile-image

  roel

  kan iemand mij uitleggen waarom het zo moeilijk is om de juiste vooraden te kennen of heeft er iemand belang in dit rookgordijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.