Home

Achtergrond 159 x bekeken

Minder administratieve rompslomp voor burgers

Gemeenten hebben de afgelopen drie jaar 30 procent van de regeldruk en administratieve lasten voor burgers geschrapt.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gemeenten verbeterden ook hun bereikbaarheid voor de burger. De telefonische bereikbaarheid is toegenomen en de wachttijd aan de gemeentebalie is verkort van ruim negen minuten in 2007 naar minder dan zes minuten. Ook de papierwinkel in contacten met de gemeente is verminderd; steeds meer kan digitaal of automatisch.

Gezinnen profiteerden het meest met een daling van 35 procent in tijd en er is volgens de onderzoekers zelfs een daling van 95 procent in kosten mogelijk. De grootste winst komt door ict-maatregelen zoals DigiD, vooringevulde (belasting)formulieren, eenvoudiger aanvragen en minder vergunningen en minder verantwoordingslasten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.