Home

Achtergrond 314 x bekeken

Miljoenenschade bloemenhandel door sluiting luchtruim

De bloemenhandel lijdt een paar miljoen schade als gevolg van de sluiting van het luchtruim door de IJslandse aswolk.

Dat zegt Herman de Boon, voorzitter van de brancheorganisatie van bloemenhandelaren VGB. De schade in de groentesector is nog onduidelijk.

Brancheorganisatie Frugi Venta heeft nog weinig meldingen binnen van im- en exporteurs van groente en fruit. Wel is de organisatie door werkgeversorganisatie VNO-NCW gevraagd of de sector schade lijdt. Volgens secretaris Leo Welschen is nog niet in kaart gebracht hoe groot de omzetschade is.

De bloemenhandel loopt volgens VGB zo’n 20 miljoen euro mis. "Maar een deel van het volume is op de Europese markt verkocht. De vraag is echter tegen welke waarde want de kwaliteit zal niet altijd even goed meer zijn,"aldus De Boon. "Al met al schat ik dat de handel een paar miljoen euro schade op heeft gelopen."

Sinds gistermorgen is het vliegverkeer in Noord-West Europa langzaam op gang gekomen. De eerste zendingen van groente en fruit naar Amerika en het Midden-Oosten waren gisteren alweer vertrokken. Handelaren en expeditiebedrijven verwachten dat de handel tegen het einde van de week is genormaliseerd, omdat waardevollere zendingen als auto's voorrang krijgen.

Matige afzet

Groente-en fruitexporteurs lukt het maar deels om luchtvrachtzendingen die teruggestuurd worden van Schiphol, te verkopen. Exporteur Olympic Fruit uit Barendrecht kreeg 6 pallets met groente met bestemming Nigeria terug. "Die proberen we op lokale markten af te zetten, maar dat lukt voor ongeveer de helft van de producten," aldus Paul Schriel van Olympic Fruit.

Van Rijn uit Poeldijk kreeg 7 zendingen terug van de KLM, die eigenlijk donderdag en vrijdag naar Amerika en het Midden-Oosten gevlogen hadden moeten worden. "We zijn nu aan het inventariseren wat de schade is," zegt Henri de Wit van Van Rijn. "We zijn in gesprek met de verzekeraar voor een vergoeding. Mocht dat niet lukken, dan zullen we via de brancheorganisatie nog aanspraak te maken op een regeling met de overheid."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.