Home

Achtergrond 166 x bekeken

Miljoen burgerzaken bij rechter in 2008

De rechtbanken behandelden in 2008 in totaal 998.000 burgerlijke zaken, ruim anderhalf maal zoveel als in 2001.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten heeft gebracht. Zaken die voor de civiele rechter komen, gaan meestal over financiële kwesties of familieaangelegenheden. Het betreft bijvoorbeeld echtscheidingen, voogdij en omgangsregelingen. Ruim de helft van de in 2008 behandelde zaken waren dagvaardingsprocedures, de overige ruim 388.000 gevallen waren verzoekschriften.

Een dagvaardingszaak leidt meestal tot een vonnis. Het aantal vonnissen is sinds 2001 met twee derde toegenomen tot bijna een half miljoen in 2008. De stijging komt voor een aanzienlijk deel door meer incassozaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.