Home

Achtergrond 390 x bekeken

Middelmatig seizoen voor wortelteelt in Frankrijk

Hoewel Franse wortelen het seizoen met hoge prijzen afsluiten, is het afgelopen afzetseizoen toch middelmatig geweest.

Door slechte verkopen in de zomermaanden en de gevolgen van de strenge winter is de opbrengst voor veel telers lager uitgekomen dan in het voorafgaande jaar.

Dat meldt de agrarische infodienst Agreste. Door een dynamische markt liggen de wortelprijzen in Frankrijk de laatste weken op een flink hoog niveau. Dat compenseert echter niet de slechte resultaten aan het begin van het seizoen. Daarbij komen dan ook nog de lagere opbrengsten en vaak extra kosten door de vele sneeuw en vorst.

Frankrijk teelde in het seizoen 2009/2010 op 8.300 hectare wortelen. Dat is opnieuw 2 procent meer dan een jaar eerder. De productie is zelfs 5 procent hoger uitgekomen op 314.500 ton, vooral door hogere opbrengsten in de belangrijke wortelstreken in het zuidwesten van het land.

Frankrijk neemt daarmee volgens Agreste 11 procent van de Europese productie voor haar rekening. Van de export van Franse wortelen gaat ongeveer de helft naar België, terwijl dat land omgekeerd ook het grootste deel van de Franse invoer levert.

Of registreer je om te kunnen reageren.