Home

Achtergrond 332 x bekeken 12 reacties

Melkquotumprijzen in Duitsland maken duikeling

De melkquotumprijzen in Duitsland zijn aan het einde van de aprilronde van de twee beurzen fors gedaald.

Ten opzichte van de voorlaatste ronde in november zakte de prijs op de beurs in het westen van het land met 9 cent naar 11 cent per kilo. Op de oostelijke beurs leverde de quotumprijs 4 cent in. Die belandde daarmee op 7 cent. Het aanbod in beide handelsgebieden was ruim dubbel zo groot als de vraag. In totaal was er ruim 402 miljoen kilo te koop van meer dan 4.700 aanbieders, terwijl er maar voor krap 195 miljoen kilo belangstelling bestond, bij een kleine 3.100 boeren.

De omzet bleef tegen deze achtergrond beperkt. Uiteindelijk ging maar 178,5 miljoen kilo in andere handen over. Ruim 2.100 aanbieders bleven met hun quotum zitten. Aan de vraagkant had bijna iedereen succes, op zo’n zestig inschrijvers na. Dat komt erop neer dat 98,2 procent van de vragers productierechten verwierf. Met name in Nedersaksen is relatief veel melk gekocht. Hier kan de productie met 27 miljoen kilo worden verhoogd.

De neergaande prijsontwikkeling komt volgens de waarnemers niet als een verrassing. Afgezien van de beperkte looptijd van de quotering en de "automatische' uitbreidingen van de productieruimte die er de resterende jaren aankomen, blijft de sector momenteel met de productie licht onder het plafond.

In Nederland schommelt de quotumprijs momenteel rond de € 17,25 per kilo vet. Het is nog afwachten wat de prijs dit jaar gaat doen. Voor een sterke prijsdaling lijkt het nog te vroeg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  barbie

  Ik heb net nog wat lucht gekocht voor € 18.-

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Onze echte Melkveehouder,. ,bekijkt het nuchter, zo van ''komt tijd, komt raad'', ook dat is waar!!!... Maar het is toch wel duidelijk dat de duitse melkveehouders die verkopen willen, nog graag een graantje meepikken van hun quotumrechten. Het is alleen jammer dat de prijs gehalveerd is. Bovendien zal het mij niet verbazen als onder de quotumkopers veel melkveehouders met nederlands bloed waren. U kent dat spreekwoord ''een boer en een zog hebben nooit genog''.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De grote daling in de melkquotum prijs komt dit jaar ook in Nederland, daar hoef je geen paragnost voor te zijn

 • no-profile-image

  sjaak

  Ja gaaze, maar 17,25 is wel per kg vet dus dat betekent +/- 70 cent per liter tegen 11 cent bij de oosterburen.Kan mij iemand effe vertellen hoe je dat in nl terug verdienen kan?????????

 • no-profile-image

  sjaak

  Beste piet ik neem aan dat jij ook naar het buitenland gegaan bent onder het motto,een zog heeft nooit genog? De kansen zijn hier (DE) toch gewoon veel groter,of ben jij een andere mening bedeeld?

 • no-profile-image

  gaatze

  Jonge, jonge, wat een contrast... 11 eurcent net over de grens en € 17,25 hier. Hebben we ons verstand niet of zijn de Duitsers gek?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ach collega @Sjaak uit BRD, het boerenvak heeft mij altijd gefascineerd !!!... Daar bedoel ik mee dat ik er veel plezier in heb!!!... Maar ik heb ook handelsgeest, met kopen en verkopen heb ik meer verdiend, in mijn leven, dan met koeien melken. Op 49 jarige leeftijd heb ik een boerderij gekocht buiten NL. Om de doodeenvoudige rede dat het economisch niet haalbaar is aan weiland wat 30.000,- Euro of meer kost op den duur iets te verdienen valt. Gelukkig heb ik een prettige bijkomstigheid, afgelopen jaar heb ik de laatste termijn voor rente en aflossing betaald, maar door de slechte prijzen van melk en graan, afgelopen jaar. Heb ik helaas weer een krediet van 50.000,-Euro opgenomen omdat mijn kasgeld in sneltreinvaart wegsmolt. Nu heb ik mijn expansiedriften aangepast en mij op een andere manier van boeren ingesteld. Innovatief moeten wij zijn, anders delven wij het onderspit!!!... Tenslotte NL heeft een super infrastuctuur, daar ben ik jaloers op. Het is alleen jammer dat de productiekosten over het algemeen te hoog zijn. Laatst hoorde ik dat het in DK niet veel beter is. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach sjaak, status kost nu eenmaal geld maar het voelt zo lekker voor hen die hier gevoelig voor zijn. Er valt nu eenmaal veel geld te verdienen, of te verliezen door emotie. Laat de tijd zijn werk doen, dan komt alles goed. Kwestie van geduld.

 • no-profile-image

  willem

  gaatze, Wij hebben ons verstand niet. Dat is nou net het probleem, die quotering, dat maakt juist die hoge kostprijs onder de veehouders.
  Er is geen enkel land in europa die zoveel betaald als wij.
  Hoe eerder het quoutum weg ,hoe beter.
  Je moet nu en voor de toekomst kunnen melken voor ongeveer 27 cent,kan dat niet? dat gaat het niet goed en moet je je beleid direct aanpassen en bezuinigen.

 • no-profile-image

  gerrie

  Iets klopt er aan het begin van dit verhaaltje niet met de tekst. En onthou, het quotum gaat er niet af. En de belastingdienst houdt ook een mooi centje over bij al die transacties. Kunnen ze weer linkse hobby's mee financieren of dure straaljagers kopen of onderdelen voor die helikopters van de marine.

 • no-profile-image

  ben de boer

  weet je dat er dit er vorig melkjaar weer boeren met alle trots anderen gingen overtreffen met de koop van melk en dan heel fier dat zij het gekocht hadden en wat blijkt nu het zijn die slimmerikkken die hun quotum niet volmelken ,ja als je lekker die stoppende boeren wil spijzen .ik ga met familie lekker uitgebreid eten en laat die fiere maar proberen te melken
  In belgie zijn ze ook zo gek

 • no-profile-image

  groeten uit

  nog 1824 nachtjes slapen en het quotum in waard E 0,- of misschien worden we eerde wakker uit de nachtmerie

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.