Home

Achtergrond 228 x bekeken

Mededingings-autoriteit: leveringsplicht Arla onrechtmatig

De Zweedse mededingingsautoriteit tikt Arla Foods op de vingers ten aanzien van de leveringsplicht die het concern in zijn statuten heeft opgenomen.

De leden/melkveehouders moeten volgens die bepaling minstens 80 procent van hun melk aan Arla leveren, maar de kartelbewaker is het daar niet mee eens en verlaagt het verplichte leverantieaandeel naar 50 procent.

De mededingingsautoriteit reageert met de maatregel op een klacht van Arla-concurrent Skånemejerier. Arla heeft een aandeel van 64 procent in de Zweedse melkplas. Een dergelijke dominante positie in combinatie met een uitgebreide leveringsplicht bergt het risico in zich dat andere melkverwerkers zonder grondstof komen te zitten, zo stelt de kartelautoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.