Home

Achtergrond 220 x bekeken

MEI-subsidies vooral voor semi-gesloten kassen

Zes tuinders hebben voor 2,5 miljoen euro subsidie aangevraagd voor investering in semi-gesloten kassen in het kader van de regeling Marktintroductie Energie-Innovaties (MEI).

Dat heeft het ministerie van LNV bekendgemaakt. Daarmee is deze MEI-ronde flink ondertekend. Overige aanvragen, ter waarde van 5,5 miljoen euro betroffen onder meer 1 aardwarmteproject. Bij elkaar is het MEI-potje ondertekend. Er was 13 miljoen euro beschikbaar; 5 miljoen euro blijft liggen.

De MEI-subsidierondes gaan twee keer per jaar open. De tweede ronde duurt van 15 september tot en met 29 oktober. Ook dan is er 13 miljoen euro beschikbaar. In de subsidieaanvragen is een verschuiving te zien van aardwarmteprojecten naar semi-gesloten kassystemen. De belangstelling voor aardwarmte is afgekalfd door de lage gasprijs en hoge investeringskosten.

De semi-gesloten kas is meer in zwang en een alternatief om energie-zuiniger te telen. Duurzaamheidsplatform Kas als Energiebron stimuleert de teelt in semi-gesloten kassen onder de noemer Het Nieuwe Telen. Dat teeltsysteem kenmerkt zich door ontvochtiging met buitenlucht en energieschermen, waardoor minder gelucht hoeft te worden en dus minder CO2 en warmte ontsnapt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.