Home

Achtergrond 208 x bekeken

Kabinet onderzoekt politiemissie Afghanistan

Het demissionaire kabinet gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een civiele politiemissie met eigen militaire beveiligers in Afghanistan.

De ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken zullen een en ander in overleg met de bondgenoten in kaart brengen.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad. De Tweede Kamer had het kabinet donderdag op initiatief van GroenLinks en D66 opgeroepen de behoefte aan een politiemissie te inventariseren en een besluit daarover voor te bereiden.

De ministers gaan nu volgens Balkenende uitzoeken wat zo'n politiemissie zou moeten omvatten, waaraan precies behoefte is, waar de politietrainers aan de slag zouden kunnen en wat er logistiek gezien bij komt kijken. Ook wordt onderzocht wat er nodig is om de veiligheid van de trainers te waarborgen.

Balkenende kon niet zeggen of er al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni een uitgewerkt plan op tafel kan liggen. Het is volgens hem wenselijk een volwaardig besluit over de missie te nemen als er een nieuwe regering is. Vooruitlopend op de uitslag van de verkiezingen en de vorming van een kabinet is het signaal van de huidige Kamer ,,niet onbelangrijk'', aldus de premier.

Hij vindt het positief dat een Kamermeerderheid hiermee heeft aangegeven dat Nederland betrokken moet blijven bij de verdere ontwikkeling van Afghanistan. Naast een mogelijke politiemissie spelen er volgens Balkenende ook nog andere vragen die moeten worden beantwoord, zoals hoe Nederland verder gaat met ontwikkelingsactiviteiten in Afghanistan en wat er moet gebeuren met de F-16-gevechtsvliegtuigen die er voorlopig nog actief zijn.

De Nederlandse politietrainers en hun beveiligers zouden ook in Uruzgan terecht kunnen komen. Het kabinet viel eind februari over een verlenging van de huidige militaire missie in die Afghaanse provincie, die in augustus stopt. De PvdA, die tegen verlenging was, is op zich niet tegen een nieuwe civiele politiemissie. Maar de sociaaldemocraten steunden het voorstel van GroenLinks en D66 donderdag niet, omdat dit volgens hen de deur openzet voor een verlengde militaire missie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.