Home

Achtergrond 251 x bekeken 1 reactie

IGC: graanvoorraad krimpt voor eerst in vier jaar

De wereldwijde graanvoorraad krimpt in 2010/2011 voor het eerst in vier jaar.

Dat komt omdat het graanverbruik volgend seizoen harder groeit dan de productie. De graanvoorraad in de wereld bedraagt eind juni volgend jaar 391 miljoen ton, meldt de International Grains Council (IGC) in de eerste graanprognose voor 2010/2011. Dat is 8 miljoen ton minder dan aan het einde van het lopende graanseizoen.

Het internationale marktbureau verwacht een daling van de graanproductie naar 1.762 miljoen ton (exclusief rijst), 18 miljoen ton minder dan in dit seizoen. Dat komt vooral doordat de tarweproductie daalt met 17 miljoen ton naar 658 miljoen ton.

Voersector

Het totale graanverbruik groeit met 23 miljoen ton naar 1.769 miljoen ton. Vooral de voersector gaat volgend seizoen meer mais verbruiken omdat de vleesconsumptie toeneemt door de groeiende welvaart, aldus de IGC. De groei wordt geremd doordat de voersector kan beschikken over meer raapschroot en DDGS, het restproduct van de bioethanolproductie. Ook het maisverbruik voor de ethanolproductie neemt toe, maar het is wel de kleinste groei in tien jaar.

De eindvoorraad mais komt op 140 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton minder dan op 30 juni dit jaar. De krimp van de voorraad is opmerkelijk omdat de maisproductie in 2010/2011 met 809 miljoen ton een record bereikt, stelt de IGC. Het areaal groeit in de VS, China, Zuid-Amerika en de CIS-landen (voormalige Sovjetunie).

Voor tarwe verwacht de IGC een kleinere productie in de VS omdat andere gewassen als soja en mais aantrekkelijker zijn. Ook is er 13 procent minder wintertarwe ingezaaid vanwege natte weersomstandigheden in de herfst van vorig jaar. Bovendien produceert Noord-Afrika minder tarwe door droogte en China door koud weer.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    De graanvoorraad zou tot NUL moeten dalen, om de boeren een kans te geven op een goede prijs. Deze graanvoorrad dient 2 doelen. 1) voorraad om tegenvallende oogst op te vangen O.K.
    2) Overschot om prijzen laag te houden.
    Deze voorraad vindt ik perfect als verzekering, maar die moet betaalt worden door de consument en niet door de boer zoals nu gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.