Home

Achtergrond 179 x bekeken

Huiswerk fusie overdoen

Telers van ZON Fruit & Vegetables laten zien dat een moderne coöperatie ook echt democratische trekjes bevat.

Een discussie met het bestuur over reserves en inbreng in het fusieproces liep zo hoog op dat de leden hun goedkeuring onthielden aan de jaarcijfers. Dat is in coöperatief Nederland absoluut een novum. De vraag is alleen wat dit betekent.

Aan de bijna verontschuldigende reactie van rebellerende telers valt af te leiden dat er geen vertrouwensbreuk is met het bestuur of directie. Dat zou in een fusieproces met Fruitmasters tot grote schade leiden. Coöperatiekenners noemen het verschijnsel bijzonder, maar er moet niet te spastisch over worden gedaan. Juist de ledenvergadering is het moment dat het beleid kritisch tegen het licht moet worden gehouden. Op aandeelhoudersvergaderingen is zo’n stap al heel wat minder bijzonder. Wel toont dit aan dat de relatie van coöperaties met telers zakelijker wordt.

Het zou allemaal zonder gevolgen kunnen blijven als ZON en Fruitmasters niet middenin een fusieproces zitten. Het draagvlak is er nog niet voor een samengaan en voor 1 juli moeten de telers beslissen. De leiding van ZON moet zich dit aantrekken. De inbreng van telers in het fusieproces is onvoldoende terwijl draagvlak juist nu essentieel is.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.