Home

Achtergrond 187 x bekeken

Hoge Veluwe viert en vernieuwt

Nationaal Park De Hoge Veluwe bestaat 75 jaar en is bezig met verjonging.

Dat stelde directeur Seger van Voorst tot Voorst vrijdag. Met 5.500 hectare bos, heide, stuifzand en vennen is De Hoge Veluwe een van de grootste nationale parken van Nederland. Koningin Beatrix is vrijdagmiddag aanwezig bij het verjaardagsfeest van het park.

"Elke Nederlander gaat minstens één keer naar De Hoge Veluwe'', aldus parkdirecteur Seger van Voorst tot Voorst. "Het jarige park staat er goed voor. Het bezoekersaantal ligt dichtbij het streefgetal van 600.000, waarmee rust en ruimte voor de 750 herten, reeën en moeflons gewaarborgd blijven. De Hoge Veluwe is een particulier park dat niet afhankelijk is van structurele subsidies en daar zijn we trots op.''

Toch is verjonging nodig. Het park vernieuwt de drie entrees, parkmuseum Museonder en het restaurant. Ook maakt het park werk van het herstel van oude, met bomen omzoomde lanen. "Op die lanen is steeds meer kans op vallend hout. Daarom planten we nieuwe bomen. Het kan tientallen jaren duren voor het aanzicht weer hetzelfde is.''

Andere herstelprojecten waren al succesvol. De herintroductie van stuifzand in het parks is "zeer geslaagd''. Van Voorst tot Voorst: "Het stuifzand draagt bij aan het unieke, open landschap van De Hoge Veluwe.''

Het park organiseert onder meer gewone wildsafari's en "schetssafari's'' voor tekenaars. "De kans om wild te zien tijdens een safari is groot, maar volledige zekerheid is er nooit. Die spanning hoort bij een safari.''

Koningin Beatrix gaat vrijdagmiddag niet op safari, maar krijgt wel het eerste exemplaar van een jubileumboek over het park uitgereikt. Ook krijgt de koningin een concert van een jeugdstrijkorkest voorgeschoteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.