Home

Achtergrond 268 x bekeken

Heffingvrije suikerimport fractie van importquotum

Ontwikkelingslanden hebben dit seizoen tot 14 april 7.660 ton suiker zonder heffing uitgevoerd naar de EU.

Dat is 1,9 procent van het importquotum van 400.000 ton suiker dat deze groep landen heffingvrij kan verkopen in de EU voor industriële doeleinden. Tot 30 september, wanneer het suikerseizoen afloopt, kan nog 392.340 ton suiker zonder heffing worden verkocht in de EU.

De oorzaak van de sterk gedaalde invoer is de hoge suikerprijs op de wereldmarkt. Het is voor derde landen aantrekkelijker hun suiker dichter bij huis te verkopen dan te verkopen aan afnemers in de EU.

De Europese Commissie heeft het importquotum zonder invoerheffing voor het nieuwe seizoen 2010/2011 ook vastgesteld op 400.000 ton. De Europese suikerindustrie vindt dat de sector zelf deze suiker kan produceren. De Europese Commissie wil met het importquotum zorgen voor voldoende suiker voor industriële toepassingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.