Home

Achtergrond 1600 x bekeken 1 reactie

Heel relaxed in het zonnetje

Heel relaxed zit deze droge koe van melkveehouder Theo van Gessel uit het Achterhoekse Wehl erbij.

Dat er nieuwsgierige mensen naar haar kijken, lijkt haar niet te deren. Een koe die zit zoals zij is best bijzonder, beaamt Van Gessel. Hij heeft het haar niet vaker zien doen. ”En van een zonnesteek is geen sprake. Normaal is ze echt een doodnormale koe”, zegt hij over zijn dier met nummer 9073. Van Gessel houdt 145 koeien. De melk gaat naar Lyempf in Kampen, die er babyvoeding van maakt. Foto Tjerk Hermsen

De kippen van pluimveehouder Bart van den Boom in het Limburgse Kelpen scharrelen buiten hun kostje bij elkaar. Van den Boom heeft Freiland- en scharrelkippen. De Freiland-kippen moeten 1 hectare grasland per 2.500 dieren hebben. Van den Boom heeft 25.000 kippen in dit systeem; de kippen scharrelen rond op 10 hectare. Volgens de pluimveehouder blijft het grasland redelijk intact. Foto Twan Wiermans

Courgetteteler Peter Janssen oogst courgettes in zijn kas in Hunsel. Tuinderij Beegdenhof teelt zowel gele als groene courgettes in de kas en groene van de volle grond. Net als andere glastelers is Janssen redelijk tevreden over de start van het seizoen. ”Het is beter dan vorig jaar. Afgelopen donderdag zakte de prijs wel naar 30 cent, maar die heeft lang tussen de 35 en 40 cent gelegen.” De afzetprijs van gele ligt daaronder. ”Maar die trekt nu juist weer aan.” Foto Twan Wiermans

”Beter weer om mais te zaaien bestaat niet”, lacht Willie Huurneman van loonbedrijf Groot Zevert. Voor Huurneman, die alleen in tijden van nood loonwerk verricht, was het dus genieten in het Achterhoekse Beltrum. ”Met airco in de cabine is 15 hectare niet veel”, aldus Huurneman. ”En de grond is mooi droog. Dan plakt het maiszaad niet vast.” Foto Paulus Maessen

Pootaardappeltelers verzamelen zich op de zitdagen van de keuringsdienst NAK om hun percelen pootgoed aan te geven. De NAK toert hiervoor door de pootgoedgebieden. De eerst zitdag werd gisteren gehouden in het Noord-Hollandse Wieringerwerf, het laatste moment is op 19 mei in Uithuizen. Aangifte per post is niet mogelijk en de aanvraag voor de keuring moet de teler zelf indienen. Een van de veranderingen dit seizoen is dat er voor symptoomloze rassen geen verplicht bladonderzoek meer geldt. Foto Wick Natzijl

Medewerkers van loonbedrijf H. Ras uit het Groningse Bellingwolde bemesten een maisperceel van Pieter ten Have uit Scheemda. Het is mooi weer om het land zaaiklaar te maken. Ras merkt dan ook dat vooral akkerbouwers nu snel de mest uit hun silo’s op het land willen. Het is topdrukte voor hem. ”Per dag rijd ik 3.000 kuub mest uit, met twee sleepslangenmachines en een Terragator.” Foto Koos van der Spek

Liesbeth van Es helpt een handje op de boomkwekerij van haar vriend Gerrit Luiten in het Zeeuwse Middelburg. Met een slang sproeit zij leidingwater op de moeilijk bereikbare plekken, waar de regenautomaat steken laat vallen. Met de automaat wordt op dit moment twee keer per dag beregend. ”Het heeft hier al vijf weken niet geregend”, verklaart Gerrit Luiten. Het waterbassin van waaruit wordt beregend, wordt nu vanwege de droogte ook gevuld met leidingwater. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    fryske boerin

    Ze heeft wel een vraagteken op haar kop!

Of registreer je om te kunnen reageren.