Home

Achtergrond 410 x bekeken

Hank wil door met huizenbouw bij geitenstal

De gemeente Werkendam wil door met de bouw van bijna honderd woningen in Hank die alle binnen een straal van 500 meter van een bestaande geitenhouderij staan gepland.

De Raad van State schorste het hele plan eerder dit jaar vanwege onzekerheid over maatregelen tegen verspreiding van de Q-koorts. De gemeente gaat de hoogste bestuursrechter vragen om opheffing van de schorsing, zei SGP-wethouder Jan Luteijn donderdag desgevraagd.

Deskundigen vinden een afstand van 500 meter tussen bedrijf en bewoning in de toekomst voldoende om de gezondheidsrisico's te beperken. Duitsland hanteert die grens al.

Wethouder Luteijn overweegt dat nieuwbouw voor Hank van vitaal belang is. "Ik wil me niet als angsthaas opstellen. Onze prioriteit ligt nu bij bouwen'', zei hij. Het gebied bij de geitenhouder is voor het Brabantse dorp de enige plek waar de breed gewenste uitbreiding mogelijk is, overweegt de wethouder. Het bedrijf met achthonderd geiten is niet besmet en Q-koorts speelt in Hank geen rol, legde hij verder uit.

Omdat er nu al ongeveer honderd Brabantse geitenbedrijven binnen 500 meter van bebouwing liggen gaat de provincie ervan uit dat er meer gemeenten worstelen met nieuwbouwplannen in de buurt van geitenstallen. Een compleet beeld heeft de provincie echter niet. Het enig bekende andere voorbeeld is de gemeente Oss die in de kern Megen 72 woningen wil bouwen in de buurt van een besmette geitenboerderij. Oss heeft ontwikkeling van deze hele woonwijk opgeschort tot meer duidelijk is over de gezondheidsrisico's.

Vermoedelijk verlengt de provincie vrijdag de bouwstop die is ingesteld voor geitenbedrijven. De bouwstop blokkeert geen andere ontwikkelingen dan waarvoor die is bedoeld, antwoordden Gedeputeerde Staten eerder op vragen over de kwestie Hank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.