Home

Achtergrond 302 x bekeken

HZPC boort uit nood andere markten aan

Aardappelhandelshuis HZPC ziet zich dit seizoen genoodzaakt om met zijn pootgoed andere markten aan te boren dan gebruikelijk.

"In een jaar als dit moeten we alle gaten vullen", zegt financieel manager Jan Hoogenboom.

De uitvoer van poters binnen Europa valt dit seizoen zwaar tegen, vooral als gevolg van de weersomstandigheden. Dit wordt gecompenseerd door meer export naar landen in Azië en Afrika.

Hoogenboom geeft aan dat HZPC ook meer inzet op Rusland, wat nog bij Europa hoort, en de landen daarachter. "Oezbekistan bijvoorbeeld. Daar is net als vorig seizoen nog geen aardappel naartoe gegaan, maar vorig jaar heeft Oezbekistan uiteindelijk 3.698 ton ontvangen. Dat zijn kansen."

Dit zijn geen landen waar HZPC structureel zaken mee doet. De uitvoer naar Turkije is bijvoorbeeld ook weer opgepakt, na problemen met kwaliteitseisen. "Ik denk dat dit nu beter op elkaar is afgestemd."

HZPC is voorzichtig wat export naar verdere bestemmingen betreft, in verband met financiële risico’s. "Aardappelen versturen is mooi, maar je geld krijgen is een tweede. Hoe dichter bij hoe beter, wat dat betreft."

De handel met overzeese bestemmingen is nu wel verleden tijd, denkt Hoogenboom. "In maart is nog een paar duizend ton naar Algerije en ook nog wat naar Marokko gegaan. Nu is het de vraag of het voldoende is om het verlies aan afzet in de EU te compenseren."

Hoogenboom verwacht dat de totale hoeveelheid geëxporteerde tonnen pootaardappelen dit seizoen ongeveer gelijk wordt aan vorig seizoen. "Dit hangt nog af van incidentele markten die in de lucht hangen."

Of registreer je om te kunnen reageren.