Home

Achtergrond 805 x bekeken

Grasmaaiers weer up to date voor komend seizoen

Monteur Herman Klomp van loonbedrijf Dreierink in Terwolde vervangt een maaimes van een van de grasmaaiers.

Monteur Herman Klomp van loonbedrijf Dreierink in Terwolde vervangt een maaimes van een van de grasmaaiers. De maaiers, een van 3 meter en een van 7,10 meter breed, zijn deze week gereedgemaakt voor komend seizoen. ”Ik verwacht dat we ongeveer half mei kunnen gaan maaien”, vertelt Harry Dreierink. Al zullen de weersomstandigheden volgens hem bepalend zijn. ”We lopen wat het weer betreft drie weken achter op vorig jaar”, aldus Dreierink Momenteel zijn de loonwerkers nog volop bezig met het uitrijden van mest. Foto Ruben Meijerink

Medewerker Christiaan Maas van loonbedrijf Knuit zet de knolselderijplanten klaar zodat ze de grond in kunnen. “Het planten gaat heel goed, ook al had de grond best iets droger mogen zijn”, zegt Angelo Knuit van het gelijknamige loonbedrijf uit het Zeeuwse Heinkeszand. Knuit werkt met een volautomatische plantmachine, die ze deze week in gebruik hebben genomen. “Het gaat heel goed. De plantrobots zorgen voor een goed plantbeeld. Het planten gaat niet zozeer sneller dan op de traditionele plantmethode, maar je bent wel veel flexibeler”, legt Knuit uit. “Eerder hadden we acht mensen nodig om knolselderij te planten en nu nog twee: een op de trekker en een achterop. Anders hadden we ook nog zes mensen nodig voor het planten zelf, waarbij je als één iemand er niet was gelijk niet verder kunt”, aldus de loonwerker. In totaal verwacht Knuit meer dan 100 hectare knolselderij te planten voor telers in de omgeving. Foto Anton Dingemans

Het bedrijf van melkveehouder Rob Maessen uit het LImburgse Montfoort wordt verplaatst naar de andere kant van het dorp. Het huidige bedrijf ligt binnen de Ecologische Hoofdstructuur. ”Het bedrijf komt aan de andere kant van het dorp”, vertelt Maessen. De aannemer is nu bezig met het bouwen van de nieuwe 6-rijige ligboxenstal waarin twee melkrobots komen. Het nieuwe woonhuis wordt later gebouwd. Binnen twee jaar moet Maessen van zijn huidige locatie zijn vertrokken. Het jongvee blijft daar voorlopig staan. Foto Twan Wiermans

Onder het toeziend oog van vele bezoekers werd de rondeelstal van de familie Brandsen geopend. De opening werd verricht door Cees Oomen, directeur Agroketens van het ministerie, samen met directeur Sander van der Laan van Albert Heijn, Frank Dales van de Dierenbescherming en Regien van der Sijp, directeur van de Stichting Milieukeur. De opening bestond uit de onthulling van de verpakking waarin de rondeeleieren worden aangeboden in de supermarkt (rechts op de foto) en het oplaten van ballonnen. Foto Wil Groenhuijsen

Onderzoekers testen de mogelijkheid om zieke planten in een perceel tulpen door een machine te laten opsporen. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) test een nieuw systeem voor het opsporen van TBV-viruszieke tulpen in het veld. Het machinaal ziekzoeken wordt vergeleken met het visueel opsporen van zieke planten door de mens. Foto PPO-WUR'

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.