Home

Achtergrond 645 x bekeken 5 reacties

"Gezondheidsclaims groente en fruit zijn boterzacht"

Gezondheidsclaims op stoffen in groente en fruit zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en daarom boterzacht.

Dat zegt hoogeleraar Fresh Produce Innovations, Ernst Woltering van Wageningen Universiteit. Volgens hem is bewezen dat groente en fruit gezond zijn en de levensduur kunnen verlengen. ”Van inhoudsstoffen als anti-oxidanten en lycopeen kun je alleen vaststellen of de ene vrucht er meer van bevat dan de ander. Maar of dat betekent dat de vrucht met de meeste anti-oxidanten gezonder is, is niet wetenschappelijk onderbouwd”, aldus Woltering.

Het is volgens Woltering ook maar zeer de vraag of het waard is om in die wetenschappelijke onderbouwing te investeren. ”Er zijn tienduizenden inhoudsstoffen en niemand weet precies welke groente en fruit ze gezond maken. ”Dat is bijna onmogelijk te onderzoeken.”

Woltering schetst dat je daarvoor decennialang een groep mensen bijvoorbeeld op een menu van anti-oxidantrijke vruchten moet zetten. ”En dan is achteraf nog de vraag of eventuele gunstige effecten op de gezondheid puur en alleen zijn toe te schrijven aan de anti-oxidanten.”

Hij erkent wel dat er van sommige inhoudsstoffen bekend is dat ze een gunstige werking hebben op de gezondheid. ”Anti-oxidanten ruimen vrije radicalen op. Maar onderliggend onderzoek is geschied bij dieren en om dat met stelligheid te kunnen zeggen moeten meerdere onderzoeken hetzelfde concluderen. Dat is niet het geval.”

Bedrijven die jagen op claims van inhoudsstoffen zouden volgens Woltering beter in kunnen zetten op consumptieverhoging door nog meer te benadrukken dat groente en fruit gezond zijn.

Marktpartijen als Fruitmasters zien desondanks heil in gezondheidsclaims. Fruitmasters tuigde voor onderzoek naar inhoudsstoffen het Health Insitute op. Woltering begrijpt dat wel. ”Van lycopeentomaten is nooit bewezen dat ze gezonder zijn dan gewone tomaten. Maar ze liggen al jaren in de winkel, dus er zal toch een markt voor zijn.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tano

  de rode Tarocco Sinasappel is ombekend in Nederland , wetenscapelijk onderzoeken van diverse universiteit hebben vast gelegd dat het gaat om een echt gezoend vrucht maar woordt niet verkocht in Nederland! wel de bespoten rotzoie uit zuid america (ddt) .....

 • no-profile-image

  Pieter Pekelharing

  groente en fruit zijn gezond, daar is de heer Woltering van overtuigd. Ik ook, maar hij is wetenschapper. Hij zegt ook te weten dat het de inhoudsstoffen zijn van groente en fruit die voor die gezondheid zorgen, maar dat kan hij niet bewijzen. Daar ontbreekt, denk ik dan de kennis voor. Dat hij als wetenschapper dat niet kan bewijzen bewijst dus niet dat het niet zo is, maar dat het leveren van het bewijs zo lastig is. De uitspraak dat de claims boterzacht zijn, zegt daarmee meer over de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek dan over de kwaliteit van de producten. Wetenschappers zouden dus wat bescheidener moeten zijn met uitingen over "dat het allemaal niet bewezen is".

 • no-profile-image

  leen

  Als de conclusie is dat tomaten, welke verrijkt zijn met lycopeen goed zijn voor de gezondheid dan is daarnaast nog wel op te merken dat deze geproduceerd worden onder niet echt (gezonde) mileuvriendelijke omstandigheden.
  Te denken valt aan lichtvervuiling vanwege niet goed afgeschermde kassen bij gebruik van assimilatiebelichting en het vervuilen van het oppervlaktewater omdat de restanten van het gebruikte gietwater vol met resten van z.g. groeimiddelen daarin illegaal worden geloosd door sommige ondernemers.Dus gezond ???

 • no-profile-image

  Kein Geloel

  Het gaat er niet om wat waar is. Het gaat erom wat je de mensen wijs kunt maken.We leven en een maatschappij waarin je gemakkelijker geld kunt verdienen met halve leugens dan met eerlijk boeren. Er moeten nog veel meer consumenten programma's op de tv komen die dit aan de kaak stellen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De mestwet is ook niet wetenschappelijk onderbouwd en die is wél te onderzoeken. Maar dat vinden ze dan weer niet nodig.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.