Home

Achtergrond 393 x bekeken 1 reactie

Gedegen onderzoek

Uit onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis blijkt dat via een PCR-test resten van het Q-koortsvaccin te vinden zijn in geitenmelk.

Het ziekenhuis wil vanwege de kleinschaligheid van het onderzoek geen definitieve conclusies trekken. Het onderzoek werd gedaan bij acht geiten op twee bedrijven. De dieren werden tot zes dagen na de vaccinatie getest. Er is bij dit onderzoek, in opdracht van de geitenhoudersvakbond, geen sprake van een goed onderbouwd onderzoek. Maar desondanks is het wel reden tot zorg.

In theorie kan het zijn dat niet-besmette bedrijven besmet zijn verklaard met Q-koorts omdat er DNA van afgedood vaccin in het tankmelkmonster is gevonden. LNV en veterinaire deskundigen wijzen dit af, omdat een bedrijf besmet wordt verklaard op basis van twee melkmonsters die met een tussenperiode van ongeveer tien dagen wordt genomen. In het onderzoek bij de acht geiten is echter niet langer dan zes dagen getest, waarmee niet uitgesloten kan worden dat er na die tijd ook nog DNA te vinden is in de melk.

Gedegen onderzoek naar deze situatie is een must. Als tankmelkonderzoek leidend is bij het besmet verklaren van een bedrijf moet dit een veilige methode zijn. Als blijkt dat dit niet zo was, kan LNV de portemonnee voor een schadevergoeding onmogelijk dicht houden.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    W van Rooij

    Voor meer informatie hierover,kijk dan
    vanavond naar NOVA 22.15 uur ned. 2

Of registreer je om te kunnen reageren.