Home

Achtergrond 195 x bekeken 2 reacties

GLB gaat uit van basispremie

De landbouwministers van de belangrijkste agrarische grootmachten in Europa lijken het eens over een aantal grote lijnen van het Europees landbouwbeleid na 2013.

Er blijven voorlopig twee pijlers, er komt een basispremie en er moet een overgangsperiode komen.

De steun kan niet langer worden gebaseerd op betalingen in het verleden, bleek vandaag op een conferentie over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in Kopenhagen. Naast landbouwcommissaris Dacian Ciolos, spraken daar de ministers van Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland en Denemarken, alsmede enkele leden van de landbouwcommissie in het Europees Parlement.

Het huidige GLB bestaat uit twee pijlers: de directe inkomenstoeslagen en gelden voor plattelandsontwikkeling. Vrijwel alle sprekers vonden dat dat zo moet blijven. Minister Gerda Verburg sprak zich hier niet expliciet over uit. Verburg heeft eerder wel gezegd dat er op termijn één pijler over kan blijven.

De steun aan boeren in de eerste pijler moet wel meer worden gekoppeld aan maatschappelijke diensten, op het vlak van landschaps- en waterbeheer, dierenwelzijn, milieu en klimaat. Uit de tweede pijler kunnen dan meer lange termijn-investeringen en innovaties worden betaald.

Over de hoogte van het EU-landbouwbudget en de verdeling tussen beide pijlers is er minder eenstemmigheid. Onder meer Nederland lijkt niet veel problemen te hebben met een lager budget.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De ware aardt van Gerda Glossy komt hier weer voor het licht en daarmee ook het standpunt van het CDA

 • no-profile-image

  de melkveehouder die het landschap en het miljeu

  Inkomenstoeslagen zijn een alternatief voor productondersteuning.
  Toen er geen inkomenstoeslagen waren en wel meer kostende productondersteuning;hoefde de multinationals en zuivelcooperaties niet voor dat geld het landschap te onderhouden en beheren en het klimaat te verbeteren.maar als de boeren deze zelfde penningen of iets minder ontvangen worden daar nog al wat maatschappelijke verplichtingen aan verbonden. de primaire sector die goedkoop wordt ondersteund met minder mankrachten als de werkers bij de grote multinationals en grotere zuivelondernemingen zijn .Dit slaat nergens op.

Of registreer je om te kunnen reageren.