Home

Achtergrond 152 x bekeken

Friese gemeenten kunnen samengaan

Vijf gemeenten in Friesland kunnen een nieuwe grote gemeente gaan vormen.

De Tweede Kamer zal daar toch mee instemmen, bleek donderdag tijdens een debat over gemeentelijke herindelingen. Met meer dan 80.000 inwoners en bijna zeventig kernen vindt de Kamer de nieuwe gemeente wel erg groot worden. Voor CDA, PvdA, en ChristenUnie geeft echter de doorslag dat de gemeenteraden al met de samenvoeging hebben ingestemd.

De SP blijft erbij dat Sneek, Bolsward, Nijefurd, Wûnseradiel en Wymbritseradiel een 'monstergemeente' dreigen te worden. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) voerde aan dat er voor zuidwest-Friesland geen andere optie bestaat. Ook zij wil de beslissingen die eerder in Friesland zijn genomen niet terzijde schuiven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.